PRIPREME ZA KOPNENU AKCIJU

Izraelci prvi puta napadaju teškim topništvom

03.01.2009 u 18:30

Bionic
Reading

Izraelci su prvi put od početka zračnih napada na Gazu 27. prosinca u subotnjim napadima upotrijebili teško topništvo duž cijele istočne granice Pojasa s Izraelom, što se može protumačiti kao moguća priprema za izraelski kopneni napad

Oko 16.30 po lokalnom vremenu Izraelci su teškim topništvom posebno žestoko napali Beit Hanoun i Jabaliyu na sjeveru pojasa Gaze te Khan Younes na njegovu jugu. To je potvrdio i novinar France pressea koji se zatekao na terenu. Očevici tvrde kako je najmanje deset Palestinaca poginulo napadu na Ibrahimovu džamiju u izbjegličkom kampu u Jabaliyji, ali zasad nema potvrde te informacije.

Vojni stručnjaci navode kako su u prošlosti izraelskim kopnenim operacijama na pojas Gaze prethodili slični napadi teškim topništvom, a i među izraelskim se analitičarima u posljednjih nekoliko dana mogu čuti nagađanja o potencijalnoj kopnenoj akciji na pojas Gaze.

France presse izvješćuje kako su na granici između pojasa Gaze i Izraela viđeni tenkovi te da cijelo područje nadlijeću vojni zrakoplovi.

Pripadnici Hamasa su zaprijetili su otmicama izraelskih vojnika u slučaju izraelske kopnene ofenzive. 'Ako Izraelci uđu u pojas Gaze, Gilad Shalit dobit će nove prijatelje'. Shalit je izraelski vojnik kojega su pripadnici Hamasa zatočili 25. lipnja 2006. i još uvijek ga drže u zatvoru u pojasu Gaze.

U nekoliko europskih gradova u subotu su održani prosvjedi protiv napada na Gazu. U Londonu se prema policijskim procjenama na Trafalgar Squareu okupilo između 5 i 6 tisuća ljudi. Među njima je bila i bivša pjevačica grupe Eurythmics Annie Lennox. Oko 6 tisuća ljudi na sličnom se skupu okupilo u Parizu, a 2,5 tisuće u Salzburgu.