vojni analitičar

Tabak o zrakoplovima: Bit ću malo kvaritelj veselja i primijetiti da još ništa nije riješeno

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 29.05.2021 12:30
  • Objavljeno 29.05.2021 u 12:28
Igor Tabak

Igor Tabak

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Hrvatska je odabrala avione koji su na papiru najbolji, čisto komadno. To je tip tehnike koje se našao u ovoj konkurenciji kao iznimka, to je avion druge klase od ovih drugih ponuđenih', komentirao je Igor Tabak, analitičar portala Obrana i sigurnost (Obris.org) odluku hrvatske Vlade o kupnji francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova Dessault Rafale

Analitičara Igora Tabaka ne čudi što su se na kraju političari i stručnjaci ujedinili oko kupnje višenamjenskih borbenih zrakoplova. Ističe kako je Hrvatska odabrala avione koji su na papiru najbolji, kako kaže, čisto komadno.

'Svima je jasno da je Vlada preuzela odgovornost, kao što je preuzela u ožujku 2018. kad je donesena odluka o kupnji Baraka. Vlada je ponosna na odluku, a oporba čeka jer puno je tu još posla. Osim toga, u ovom natječaju se nisu u obzir uzimali gospodarski elementi, cijeli kriterij je izbačen van jer ga većina nije nudila. To bi išlo na korist samo jednom ponuđaču', komentirao je analitičar portala Obrana i sigurnost (Obris.org) kupnju francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova Dessault Rafale Igor Tabak za N1 Televiziju.

Smatra kako nas nitko neće naglas kritizirati, politički gledano, čak i ako je jako nezadovoljan hrvatskim odabirom kupnje zrakoplova. Dodaje, kako se to jednostavno ne radi.

'Sve zemlje s kojima smo razgovarali su nam prijatelji i partneri. No to ne znači da se nek stvari ne bi mogle iza zavjesa odraziti, al to ćemo vidjeti kroz koju godinu', smatra ovaj analitičar.

Tabak se osvrnuo i na izjavu kolege vojnog analitičara Marinka Ogorca koji je rekao da si 'Hrvatska nije mogla dozvoliti da bude Gaza, a Srbija Izrael' navodeći kako mu je dotičan izbor primjera 'toliko dubinski stran, zastrašujući i nerazumljiv' i da mu ga je jako teško komentirati.

'Dugo pratim Bliski istok i Gaza i Izrael su tolIko neusporediva situacija da mi je strašno da to neko može povućI na naše prostore. 'Hrvatska Gaza' je u EU-u i NATO-u, što nisu male stvari, a omjer Hrvatske i Srbije je paritetan i usporediv. To je nategnuta usporedba koja gotovo da puca sama od sebe', kazao je Tabak.

Smatra kako je zadržavanje vlastitog ratnog zrakoplovstva daleko bolje od plaćanja drugima da štite naš zračni prostor.

'Mislim da na dulji rok ta opcije ne bi baš ni bila jeftinije, a nije pitanje samo 12 aviona, već se veže tu puno dodatnih stvari i zato su sve analize pokazivale da nam trebaju avioni. Odustanak od ratnog nadzvučnog borbenog zrakoplovstva je jedan od rijetkih poteza perom kojim se odmah snižava čitava tehnološka razina ovog društva i države', kaže Tabak napominjući kako je 'sve još daleko od gotovog'.

'Bit ću malo kvaritelj veselja i primijetiti da još ništa nije riješeno, kao što nije bilo ni u trećem mjesecu 2018. kada smo se odlučili za Barake. Treba ispregovarati ugovor, potpisati ga, treba početi zaprimati avione, pripremiti infrastrukturu, krenuti s obukom pilota… Ogromni su tu izazovi s velikim stepenicama, neke su teške i skupe, neke kadrovski problematične. Ima tu još gomila posla, Hrvatska je izabrala jako ambiciozan put uspona prema željenom vrhu', zaključio je Tabak.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!