UN OPTUŽUJE

'Izrael zlostavlja palestinsku djecu'

20.06.2013 u 15:20

Bionic
Reading

UN-ovo tijelo za ljudska prava optužilo je u četvrtak izraelske snage za zlostavljanje palestinske djece, uključujući mučenja onih koji su u pritvoru i korištenje drugih za ljudski štit

Palestinskoj djeci u Gazi i na Zapadnoj obali rutinski se uskraćuje registracija rođenja i pristup zdravstvenoj skrbi, pristojnim školama i čistoj vodi, priopćio je UN-ov Odbor za prava djeteta u svom izvješću.

'Palestinska djeca, koju je uhitila (izraelska) vojska i policija, sustavno su podvrgavaju ponižavajućem postupanju, i to često mučenjima, ispitivanje se provodi na hebrejskom, jeziku koji ne razumiju, i potpisuju priznanja na hebrejskom kako bi ih pustili na slobodu', navodi se u izvješću.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je odgovorilo na izvješće UNICEF-a u ožujku glede lošeg postupanja prema palestinskim maloljetnicima i izrazilo je sumnju da se izvješće Odbora temelji na tim starim podacima.

'Ako netko samo želi veličati svoju političku pristranost i političko šikaniranje Izraela, a da se to ne temelji na novom izvješću niti na radu na terenu nego samo na recikliranju starih stvari, onda to nema nikakvu važnost', rekao je glasnogovornik ministarstva Yigal Palmar.

Većina uhićene palestinske djece optužena je za bacanje kamenja na izraelksu vojsku i policiju, kazneno djelo koje nosi kaznu do 20 godina zatvora, stoji u izvješću UN-ovog Odbora za prava djeteta.