IAEA POKREĆE ISTRAGU

Izrael zasuo Gazu osiromašenim uranom?

21.01.2009 u 16:24

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) istražit će navodnu izraelsku uporabu streljiva s osiromašenim uranom tijekom vojne ofenzive u Gazi, a aktivisti za ljudska prava tvrde kako su pronašli dokaze o korištenju opasnoga bijelog fosfora, javljaju agencije

ZAGREB - "Provest ćemo istragu u sklopu svojih ovlasti", rekla je u Beču glasnogovornica te agencije Fleming o osiromašenom uranu.

Zahtjev za istragom u ime arapskih zemalja podnijela je u ponedjeljak Saudijska Arabija, a Israel Michaeli, izraelski veleposlanik pri IAEA-i, nije ga želio komentirati, prenosi AFP.

Osiromašeni uran, rabljen u Zaljevskome ratu 1991. godine i u napadima NATO-saveza na područje bivše Jugoslavije 1994.-1995., ima gustoću dvaput veću od olova, zapaljiv je i bitan je sastojak streljiva za proboj oklopnih vozila.

Izlaganje osiromašenom uranu, poglavito prašini koja se razvija nakon eksplozije, opasna je za zdravlje, drže neki stručnjaci, no 2002. IAEA je objavila je da je "s radiološkog stajališta osiromašeni uran malo rizičan jer je vrlo malo radioaktivan".

Naprotiv, Međunarodna zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je osiromašeni uran "potencijalno kemotoksičan i radiotoksičan", a najviše "napada bubrege i pluća".

"Izlaganje osiromašenom uranu opasnije je za djecu koja se igraju na mjestu eksplozije ili u njegovoj blizini jer ona, prinoseći ruku ustima, mogu unijeti velike količine osiromašenog urana s tla", navodi WHO.

Iz Gaze agencija dpa prenosi intervju s palestinskim liječnikom Nafizom Abu Shabanom, koji je u gradskoj bolnici u Gazi liječio ranjenike i prvi put vidio neke opekline.

U 22-dnevnoj vojnoj ofenzivi na Gazu, koju je Izrael pokrenuo protiv palestinskoga radikalnog pokreta Hamasa, ubijeno je više od 1200 osoba, od kojih polovica civila.

Neke žrtve imale su rane koje su gorjele dugo poslije eksplozije, bile su sve bjelje i toksične, a čak su se i manje opekline širile te se stanje ranjenika znalo pogoršati, katkad završiti i smrću, piše dpa.

"Neki od tih ranjenika gorjeli su satima. U jednog ranjenika, dva sata nakon što smo mu otvorili ranu, uočili smo da se rana dimi", rekao je dr. Abu Shaban.

Stručnjaci Međunarodne agencije za ljudska prava Amnesty Internationala stigli su u Gazu u subotu, nekoliko sati nakon što je na snagu stupilo primirje i pronašli nepobitne dokaze o korištenju bijelog fosfora.

To se streljivo ispaljuje u 155-milimetarskim projektilima, a svaki projektil ispunjen je sa 116 članaka impregniranih materijalom.

Christopher Cobb-Smith, član ekipe i bivši časnik Britanske vojske koji je radio kao UN-ov inspektor za oružje, rekao je da je bijeli fosfor legalno streljivo kojim se koristi većina modernih vojska.

I Amerikanci su ga rabili u Iraku, a prednost tog streljiva jest što stvara trenutačnu dimnu zavjesu koja skriva vojnike istog trenutka kada se nađu u opasnosti.

No, u napučenim područjima bijeli fosfor postaje ilegalnim oružjem jer se komadići projektila šire površinom 200 puta 200 metara te izazivaju goleme patnje civila, piše dpa i dodaje kako mnogi stručnjaci traže da se bijeli fosfor s konvencionalnog oružja stavi na popis kemijskog oružja jer izaziva užasne opekline.

Cobb-Smithova ekipa pronašla je posvuda prazne čahure s bijelim forforom, čak i u bolnici Tal el-Hawa al-Quds, te tvrdi kako je to streljivo zapalilo i UN-ove upravne zgrade u Gazi.

Izraelska vojska priopćila je u srijedu da će provesti istragu i utvrditi je li bijeli fosfor ilegalno upotrijebljen.