NISU IZNENAĐENI

Izrael umanjuje važnost američkog i britanskog špijuniranja

21.12.2013 u 21:45

Bionic
Reading

Izraelski dužnosnici su u subotu rekli da nisu iznenađeni navodima da su Sjedinjene Države i Velika Britanija špijunirali izraelske čelnike i umanjili su značaj informacija koje su saveznici mogli prikupiti

U petak objavljeni dokumenti koje je u javnost pustio bivši suradnik Nacionalne agencije za sigurnost SAD-a (NSA) Edward Snowden pokazali su da su SAD i britanska agencija GHCQ 2009. pratili e-mail adresu za koju se navodi da je pripadala bivšem izraelskom premijeru i e-mail poruke visokih dužnosnika izraelske obrane.

"Naša je radna pretpostavka da nas ne samo arapske države nego i svjetske sile, uključujući i prijateljske pokušavaju pratiti", rekao je za izraelsku televiziju Channel 2 ministar za strateška pitanja Yuval Steinitz.

Izrael stoga poduzima potrebne mjere opreza, rekao je, i tajne informacije nikada se ne prenose putem "regularnih telefona i e-mail sustava".

Ured Ehuda Olmerta, koji je tada bio premijer, u izjavi je rekao da se navodi, ako su točni, odnose na njegovu javnu e-mail adresu.

"Izgledi da je napravljena sigurnosna ili obavještajna šteta provaljivanjem u tu e-mail adresu su izrazito mali", kaže se u izjavi.

Steinitz je istaknuo bliske obavještajne veze između Izraela i SAD i Britanije.