'FATALNA POGREŠKA'

Izrael protiv jedinstvene palestinske vlade

28.04.2011 u 17:28

Bionic
Reading

Izraelski vrh u četvrtak je odbacio iznenadni dogovor pokreta Fatah i Hamas o uspostavi palestinske vlade nacionalnog jedinstva kao fatalnu pogrešku i zapreku miru, no palestinski predsjednik Mahmud Abas drži da će sporazum pridonijeti mirovnim pregovorima s Izraelom

Pokret Fatah palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa i njegov inače žestoki suparnik, islamistički pokret Hamas, dogovorili su se u srijedu da će osnovati prijelaznu vladu nacionalnog jedinstva i ugovoriti datum općih izbora.

'Sporazum Fataha i terorističke organizacije Hamas fatalna je pogreška koja će spriječiti uspostavu palestinske države i potkopati izglede za mir i stabilnost u regiji', rekao je izraelski predsjednik Shimon Peres, javlja Reuters.

Abas međutim drži da će dogovor pomoći mirovnim pregovorima s Izraelom.

'Nadamo se da će (dogovor) potaknuti sve palestinske pokrete da prihvate uvjete Bliskoistočnog mirovnog kvarteta (Sjedinjene Države, Rusija, UN i Europska unija)', rekao je Abas, javlja agencija AFP.

Uvjeti su odbacivanje nasilja, poštivanje sklopljenih sporazuma i priznanje Izraelu prava na postojanje.

Hamas ne priznaje državu Izrael i pri tome ostaje, ustvrdio je Mahmud Zahar, jedan od Hamasovih vođa i poručio kako Hamas neće priječiti Fatahu da vodi mirovne pregovore s Izraelom.

Već u srijedu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu jasno rekao da 'palestinska vlast mora odabrati ili mir s Izraelom ili mir s Hamasom. Oboje nije moguće'.

Hamas odbija sudjelovati u takvim mirovnim pregovorima, rekao je Zahar aludirajući na više od dva desetljeća pregovora koji su Palestincima ishodili ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali i Gazi, ali sukob nije okončan.

'Ako je Fatah spreman odgovarati za apsurdne pregovore, neka ih vodi. Uspije li dobiti državu, to bolje za njih', drži Zahar.

Izraelski šef diplomacije Avigdor Lieberman tumači dogovor strahom od narodnih pobuna u Siriji i Egiptu.

'Taj dogovor proizlazi iz panike - goleme panike', rekao je Lieberman i objasnio da vođa Hamasa, Haled Mešal, koji živi u Damasku, glavnome gradu Sirije, 'vidi da sirijski predsjednik Bašar al-Asad puca na džamije, hotimice otvara vatru na civile i shvaća da sada i njemu gori tlo pod nogama'.

Palestinci na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze drže da je dogovor rezultat duboke frustracije palestinskih čelnika zbog sporog napredovanja Palestinaca prema vlastitoj državi i u toj su želji učinili korak prema prevladavanju dubokih nesuglasica, prenosi Reuters.

'Potpisivanje sporazuma je vrlo, vrlo dobro i molim Boga da to uspije jer mi smo jedan narod', rekao je 50-godišnji Palestinac.