nema mira

EU poziva na istragu ubojstva 13-godišnjeg Palestinca, Izraelci tvrde da ga nisu ustrijelili: 'nismo koristili bojevo streljivo'

05.12.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Europska unija pozvala je u subotu na istragu smrti 13-godišnjeg dječaka nakon sukoba s izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali

"Ovaj šokantni incident izraelske vlasti moraju brzo i u potpunosti istražiti kako bi izveli počinitelje pred lice pravde", priopćila je delegacija EU-a zadužena za palestinska pitanja.

Palestinski premijer Mohamad Štajeh nazvao je taj incident "novim zločinom povrh dugogodišnje okupacije".

Palestinski izvori navode da je vojnik ustrijelio dječaka u trbuh u sukobima u selu al-Mugajir u petak. Umro je u bolnici nekoliko sati kasnije.

Izraelska vojska tvrdi da nije koristila bojevo streljivo te da je intervencija poduzeta kako bi se zaustavili izgrednici koji su ugrožavali civile.

Po medijskim izvješćima, dječak je sudjelovao u prosvjedima u selu koje se nalazi sjeveroistočno od Ramalaha.

Sukobi između izraelskih vojnika i Palestinaca izbili su i danas na sprovodu 13-godišnjaka na kojem su se okupile stotine ljudi.

Vojska često upada u palestinske gradove kako bi uhitila ljude osumnjičene za planiranje ili sudjelovanje u napadima. Napetosti su velike i oko izraelskih naselja. Više od 400.000 doseljenika živi na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.