niz raketa

Izrael napadnut s više od 30 projektila iz Libanona, UN osudio napad

06.04.2023 u 22:20

Bionic
Reading

Prvi put u više od desetljeća Izrael se našao pod jakim napadom raketa ispaljenih iz Libanona, priopćila je u četvrtak izraelska vojska

Najmanje 34 projektila ispaljena su na Izrael, što je jedan od najvećih napada od 2006.

U četvrtak je "niz raketa ispaljen iz okolice gradova Kilaileh, al-Malija i Zibkin u okrugu Tire prema okupiranim palestinskim teritorijima", objavila je libanonska vojska na svom Twitteru.

"Libanonska vojska provodi patrole u tom području, u bliskoj suradnji s Privremenim snagama Ujedinjenih naroda", priopćeno je.

UN-ove privremene snage u Libanonu (UNIFIL) potvrdile su da je u četvrtak poslijepodne "bilo više raketnih ispaljivanja iz južnog Libanona prema Izraelu".

"Trenutna situacija je izuzetno ozbiljna", navodi se. UNIFIL nadzire sigurnost na libanonskoj granici s Izraelom. Upućeni su pozivi na suzdržanost kako bi se "izbjegla daljnja eskalacija".

Izraelske obrambene snage (IDF) obavijestile su UNIFIL da su kao odgovor aktivirale svoj obrambeni sustav Iron Dome. Sustav je presreo 25 projektila, dok je pet palo na izraelski teritorij.

UN 'osuđuje' rakete ispaljene iz Libanona, poziva sve aktere na 'suzdržanost'

Glavni tajnik UN-a osudio je raketne napade iz Libanona na Izrael, rekao je u četvrtak njegov glasnogovornik, pozivajući "sve aktere" na "najveću suzdržanost".

"Osuđujemo današnje ispaljivanje više raketa iz Libanona prema sjevernom Izraelu. Pozivamo sve aktere na maksimalnu suzdržanost", rekao je Stéphane Dujarric novinarima, inzistirajući na potrebi "izbjegavanja bilo kakve jednostrane akcije koja bi mogla dovesti do daljnje eskalacije situacije".

Na kraju hitnog sastanka Vijeća sigurnosti, koji su u srijedu zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati i Japan nakon brutalnog upada izraelske policije u džamiju Al-Aksa u Jeruzalemu, nekoliko članova Vijeća izrazilo je strah od eskalacije.

Međutim, 15 članica Vijeća nije usvojilo niti jedan tekst niti zajedničko stajalište uz najave nastavka rasprave.