prvi dan

U Libanonu počela repatrijacija sirijskih izbjeglica

26.10.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Stotine sirijskih izbjeglica koji žive u Libanonu vratile su se kući u srijedu, prvi dan repatrijacije što ju je organizirao Bejrut, u jeku zabrinutosti skupina za ljudska prava da bi shema mogla uključivati elemente prisile

Vukući sa sobom putne kovčege, generatore struje, hladnjake, pa čak i kokoši, oko 700 Sirijaca koji su pristali otići, okupilo se od ranog jutra u pustoj sjeveroistočnoj graničnoj zoni.

Libanonske vlasti kažu da su repatrijacije, u sklopu obnovljenog programa koji koordinira državna agencija za opću sigurnost, dobrovoljne.

No dok su crte bojišnica u 11-godišnjem ratu u Siriji uglavnom mirne, Ujedinjeni narodi kažu da je zbog rasplamsavanja nasilja i rizika od pritvaranja zemlja još nesigurna za povratak velikih razmjera.

U Libanonu živi više od 800.000 Sirijaca registriranih pri UN-ovoj agenciji za izbjeglice.

Pobjegli su od nasilja nakon prosvjeda protiv sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada 2011. Na vrhuncu izbjegličkog vala Libanon je primio oko 1,2 milijun ljudi.

Agencija za opću sigurnost pokrenula je 2018. godine mehanizam putem kojeg je svaki sirijski izbjeglica mogao signalizirati želju da se vrati kući, povezati se sa sirijskim vlastima kako bi se osiguralo da ta osoba ondje nije nepoželjna.

Tim se putem trebalo vratiti kući oko 400.000 Sirijaca, ali su stavljeni na čekanje zbog izbijanja pandemije covida-19. Libanonski predsjednik u odlasku Michel Aoun oživio je program povratka ovog mjeseca, a nastavlja se u srijedu.

Velik dio Sirije i dalje je u ruševinama, s uništenim privatnim kućama i javnom infrastrukturom, uključujući opskrbu strujom i vodu.

Amnesty International upozorio je da izbjeglice koje se vraćaju možda nemaju točne ili potpune informacije o razini rizika u svojim rodnim gradovima.