KERRY SMIRUJE PALESTINCE

Izrael gradi 942 stana u okupiranom Jeruzalemu

13.08.2013 u 13:48

Bionic
Reading

Gradska uprava Jeruzalema odobrila je gradnju 942 stambene jedinice u istočnom - okupiranom i anketiranom - dijelu grada, dan uoči nastavka izraelsko-palestinskih pregovora, rekao je u utorak gradski vijećnik za agenciju France Presse

'Gradska vlast odobrila je program gradnje 942 stambene jedinice u Gilu', židovskoj četvrti, rekao je vijećnik Yossef Pepe Alalu. Ta je odluka objavljena nakon informacije u nedjelju da će vlada graditi 1.187 stambenih jedinica na Zapadnoj obali i u istočnome Jeruzalemu.

'Ta je strašna odluka provokacija za Palestince, Amerikance i za cijeli svijet koji se protivi širenju židovskih naselja', upozorio je Alalu, vijećnik iz redova lijeve oporbe.

Po riječima čelnika nevladine organizacije 'Mir odmah' koja se protivi kolonizaciji, odluka gradske vlasti obuhvaća i mogućnost kasnije gradnje još 300 stambenih jedinica.

Gilo, na jugu Jeruzalema, graniči s palestinskim mjestom Beit Jalah na Zapadnoj obali. Više od 200.000 Izraelaca živi u četvrtima istočnog Jeruzalema koje je Izrael pripojio svom teritoriju.

Kako pišu izraelski mediji, odluka o gradnji u židovskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu donesena je kako bi se umirilo radikalno krilo koalicijske vlade koju predvodi Benjamin Netanyahu, koje se protivi oslabađanju palestinskih zatočenika.
279576 ,279561,277304 ,277095 Kerry pozvao Palestince da ne odustanu od pregovora

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u ponedjeljak navečer Palestince neka ne reagiraju negativno na izraelsku najavu gradnje novih stanova na okupiranim područjima, kazavši da je to u određenoj mjeri bilo očekivano, te ih je pozvao da se brzo vrate za pregovarački stol.

'Kada riješite pitanja sigurnosti i granica, riješiti ste pitanje stanova', ocijenio je Kerry na konferenciji za novinare u Bogoti i pozvao sve strane 'neka ne reagiraju negativno, neka ne potiču negativnost (...) već da shvate važnost trenutka, da se mora ići naprijed, mirno, razborito (...) kako bi se riješila važna pitanja'.

Američki državni tajnik podsjetio je da SAD 'smatra nezakonitima sve izraelske nastambe' na palestinskim područjima te je 'to vrlo jasno ponovio' u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Izraelsko-palestinski pregovori, koji su početi krajem srpnja u Washingtonu nakon trogodišnje blokade i više od šest desetljeća sukoba, trebali bi se nastaviti u srijedu u Jeruzalemu, a zatim u Jerihonu na Zapadnoj obali.