VESNA PUSIĆ U DNEVNIKU 3

Izniman interes građana sugerira veliki odaziv na referendum

07.01.2012 u 23:52

Bionic
Reading

Oko 15 tisuća građana koji će 22. siječnja, na dan referenduma o ulasku Hrvatske u EU, biti izvan mjesta prebivališta, zatražilo je u uredima državne uprave potvrdu za izjašnjavanje na referendumu

'Za usporedbu, na parlamentarnim izborima taj broj je bio oko 5.300. Dakle, možemo reći da je tri puta više građana izrazilo želju da glasuje izvan mjesta prebivališta', rekao je Arsen Bauk, ministar uprave, za HTV.

Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je to dobrim znakom.

'U Zagrebu je to dvostruko više nego što je bilo u slučaju parlamentarnih izbora. Neka istraživanja pokazuju fenomenalno optimističnu izlaznost, dakle predviđaju da će više od 80 posto birača izaći na referendum', rekla je Pusić. Prema njezinom mišljenju, to je ipak malo pretjerano očekivati, jer ispitivanja uvijek obuhvaćaju građane u Hrvatskoj, a na popisima birača nalazi se i dijaspora i hrvatski državljani iz BiH. Kako god bilo, 'vrlo bi važno bilo da dosta ljudi izađe', izjavila je Vesna Pusić.

Na pitanje boji li se da bi referendum mogao pasti, s obzirom na to da posljednja istraživanja pokazuju pad podrške građana ulasku Hrvatske u EU, Pusić odgovara da se radi o različitim istraživanjima i mjerenjima postotaka.

'U svakom slučaju radi se o (podršci od) najmanje 55 posto pa do preko 60 posto kao najpovoljniji rezultat. Naravno da mislim da bi bilo odlično dobiti preko 60 posto, odnosno po mogućnosti čak i dvotrećinsku većinu u Hrvatskoj, ali svaki rezultat preko 50 posto je pozitivan i dobar', rekla je Pusić. Ipak, boji li se?

'Uvijek sam vrlo oprezna u tome: očekujem vrlo dobar rezultat, ali spremam sve i radim kao da postoji opasnost da propadne referendum, odnosno da na referendumu izgubimo ovu šansu koja nam se sad pruža. Mislim da bi to bilo loše za Hrvatsku', rekla je Pusić.

Pusić očekuje u utorak Komisijin popis sudaca za arbitražu

Ujedno, Pusić očekuje da će u utorak u Bruxellesu od Europske komisije dobiti popis sudaca za arbitražni sud za slovensko-hrvatsku granicu kako bi se Hrvatska i Slovenija mogle dogovoriti oko tri arbitra, predsjednika arbitražnog suda i dva suca.

Pusić i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar sastat će se u utorak s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom a tema sastanka, kako je najavljeno, trebala bi biti provedba arbitražnog sporazuma.

Prema sporazumu, slovensko-hrvatsku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa koji će pripremiti Europska komisija. U slučaju da se dvije strane ne mogu usuglasiti, preostalu trojicu arbitara odredit će predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Pusić je objasnila da u arbitražnom sporazumu piše da svi rokovi počinju teći od hrvatskog potpisivanja pristupnog ugovora s EU, što je bilo 9. prosinca.

Europska komisija i povjerenik za proširenje EU-a su stava da je istina da su ti rokovi 15 dana, međutim da taj rok od 15 dana u kojem se moramo dogovoriti teče od trenutka kada Komisija pošalje tu listu sudaca, rekla je Pusić.

'Moje je mišljenje i stav bio da se može tolerirati određena odgoda, ali da bi trebali dobiti listu sudaca u okviru iste kalendarske godine u kojoj smo potpisali pristupni ugovor. To se, nažalost, nije dogodilo', rekla je Pusić i dodala kako ona i Žbogar idu razgovarati s Fueleom u utorak te da su i pismeno dali do znanja da očekuju na tom sastanku da će dobiti listu sudaca.

'Ono čega se treba držati su pravila i rokovi i zato ćemo s hrvatske strane inzistirati da, kad smo već, po mojoj ocjeni, prekoračili rok kojeg se trebalo držati, sada prekinemo s tom praksom i počnemo cijelu proceduru kako bi je, u skladu sa sporazumom, mogli privesti kraju', kazala je Pusić.

Rekla je i da ne očekuje nikakvih komplikacija sa Slovenijom. 'U ovom trenutku smo i slovenska i hrvatska strana u istoj poziciji i očekujemo da Komisija obavi svoju obvezu', rekla je Pusić.