'još smrtonosnije'

Iznenađenje za Putina: Ukrajina postavila raketne sustave Grad na letjelice Sea Baby

23.05.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Ukrajina je postavila rakete na svoje morske bespilotne letjelice koje koristi za napade na ruske kopnene ciljeve, rekao je ukrajinski dužnosnik

Citirajući neimenovanog dužnosnika ukrajinske obavještajne službe, dopisnik Financial Timesa iz Ukrajine, Christopher Miller, rekao je u objavi na X-u da se mornaričke bespilotne letjelice Sea Baby sada montiraju s višecijevnim raketnim sustavima Grad, prenosi Business Insider.

Dužnosnik je rekao da su korišteni za napade na ruske položaje u okupiranoj regiji Mikolajiv u ponedjeljak.

Čini se da je neimenovani sigurnosni izvor potvrdio nadogradnju i napad za Kyiv Independent. 'Ovo tehnološko rješenje već pokazuje snažne rezultate', rekao je izvor. 'Dakle neprijatelja čekaju nova iznenađenja', dodali su. Služba sigurnosti Ukrajine nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar Business Insidera.

No čini se da video koji su podijelili ruski i ukrajinski izvori, u kojem se vidi kako mornarička bespilotna letjelica ispaljuje nekoliko raketa, potvrđuje ta izvješća.

Prema Antonu Geraščenku, bivšem savjetniku ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, koji je podijelio snimku na X-u, video prikazuje bespilotnu letjelicu kako 'ispaljuje projektile' na ruske položaje u blizini Kinburn Spita.

Ukrajinska vojna web stranica Militarnyi izvijestila je da video prikazuje ukrajinski bespilotni čamac opremljen MLRS-om koji ispaljuje najmanje šest granata na ruske položaje.

Business Insider nije mogao neovisno potvrditi vrijeme nastanka videa ili lokaciju snimanja.

Ukrajinsko ministarstvo obrane reklo je u objavi da su dronovi Sea Baby opremljeni raketnim bacačima Grad te da su postali 'još smrtonosniji' za rusku flotu. Ukrajina je tijekom rata često raspoređivala svoje mornaričke bespilotne letjelice, opremajući ih većim bojevim glavama i koristeći ih s razornim učinkom protiv ruske Crnomorske flote.

Rusija je rekla da je prošlog tjedna uništila šest mornaričkih bespilotnih letjelica u nečemu što je mogao biti najveći ukrajinski napad dronovima, a mete su bile dvije glavne ruske pomorske luke, Sevastopolj i Novorosijsk, izvijestio je Kyiv Independent.

Ukrajina je u siječnju rekla da koristi morske bespilotne letjelice opremljene projektilima za napad na rusku Crnomorsku flotu, a čini se da je ranije ovog mjeseca upotrijebila i rakete s ciljanjem topline.

sve osim nogometa