OPORBA O NOVoj BLOKADi

'Iznenađeni pljuskom iz Slovenije? Logično kad problem rješavamo na krivoj adresi'

07.09.2017 u 13:37

Bionic
Reading

Predstavnici hrvatske oporbe iznenađeni su time što se u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVP), koje vodi iskusna diplomatkinja Marija Pejčinović Burić, čude novoj slovenskoj blokadi. Novu dramu sa Slovenijom za tportal su komentirali Joško Klisović i Krešo Beljak

Ovaj put službena Slovenija postavila je rampu pred naše ambicije za članstvom u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Riječ je o organizaciji koja ima 35 članica, a okuplja najrazvijenije tržišne ekonomije svijeta.

Joško Klisović (SDP), potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, kazao je za tportal da nam slovenski potez ne bi trebao predstavljati iznenađenje. 'U stvari je iznenađenje to što su time iznenađeni u Ministarstvu', smatra Klisović.

SDP-ovac podsjeća da su slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i visoki slovenski dužnosnici najavljivali određene mjere protiv interesa Hrvatske kako bi se promijenila odluka oko presude Arbitražnog suda, koju, kao što je poznato, naša država ne priznaje.

Klisović smatra da Slovenija nije izabrala pravi put, a to je da pritiscima i de facto blokiranjem određenih interesa susjedne države, koji su inače interesi šireg kruga država jer Europska unija potiče svoje članice da uđu u OECD, pokuša ostvariti svoje ciljeve.

'Nitko ne može imati koristi od blokiranja Hrvatske, ali zato možemo svi imati koristi ako Hrvatska uđe u OECD', mišljenja je Klisović. Stava je da je put kojim smo krenuli, a to su razgovori na najvišoj razini dvaju premijera oko pitanja razgraničenja, jedini pravi put koji stvara konstruktivniju atmosferu da se riješi problem, a ne samo da se lobira kod trećih država jer to automatski iziskuje reakciju hrvatske diplomacije koja će činiti isto i time se udaljavamo od rješavanja pitanja za stolom te ulazimo u bitku za naklonost država koje ne mogu riješiti naš spor.

Neaktivnost će nas dovesti u još goru situaciju

Arbitražni spor godinama je politička top tema Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš

Klisović smatra da je trebalo imati intenzivnije odnose sa Slovenijom oko problema zbog propale arbitraže o granici, a jednako tako i sa svim ostalim akterima koji su uključeni u proces oko primanja u OECD i već imati indiciju da će se tako nešto spremati te djelovati preventivno.

'Naravno da ne možete zaustaviti odluku hrvatske strane, ali kad ona dođe, ne trebate biti začuđeni i trebate inzistirati na daljnjim razgovorima, jedinom načinu da se riješi ovo pitanje', poručio je Klisović. Naša vlada i diplomacija svima trebaju objasniti hrvatsku poziciju. 'Neaktivnost će nas dovesti do toga da će Slovenija i dalje poduzimati mjere koje je poduzela oko blokade našeg ulaska u OECD, a mi ćemo biti iznenađeni i u sve goroj situaciji', naglasio je Klisović.

Beljak: Kad nemaš vizije, svaki događaj ti je iznenađenje

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak oštro je kritizirao hrvatsku vanjsku politiku.

'Kad nemate jasnu viziju i strategiju politika u idućem razdoblju, bilo to pet, bilo 20 godina, i kad nema nikakve strategije za ono što će biti sutra, onda ste iznenađeni svakim događajem. Tako da iznenađenost reakcijom Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske ili Češke, recimo u slučaju Masaryka, odaje nesposobnost ljudi koji vode Ministarstvo i ništa manje i ništa više', kazao je Beljak za tportal.