KAOS U TURIZMU

Iznajmljujte na crno, inspekcije nema!

04.08.2014 u 12:09

Bionic
Reading

Šlampavost Vlade prilikom ukidanja Državnog inspektorata, kada su deseci različitih oblika inspekcija raspršeni na sve strane, mahom pod kape različitih ministarstava, jasno se demonstrirala u špici turističke sezone. Ispostavilo se, naime, da ove godine nitko u Hrvatskoj ne kontrolira iznajmljivanje soba i apartmana 'na crno'

Inspektori uobičajeno nadziru registrirane iznajmljivače, koji na vratu mogu očekivati čak šest različitih kontrola, no oni koji uopće nisu prijavili svoj mali biznis uspjeli su proći ispod radara. Problem je u zakonskim nedorečenostima: premda je već mjesecima na snazi novi ustroj po kojemu je za neregistrirani oblik rada u turizmu nadležna Carinska uprava, u drugim zakonima - onome o ugostiteljskim uslugama te o pružanju usluga u turizmu - stoji da su za pečaćenje nelegalnih objekata i izricanje kazni zaduženi turistički inspektori. Oni formalno više ne postoje, carinici to formalno još nisu, pa je nastao vakuum.

Ukratko, premda se taj podatak nevješto pokušava sakriti: od početka turističke sezone nije obavljen nijedan nadzor nad nelegalnim iznajmljivanjem kuća, apartmana i soba. To se možda i dogodi ukoliko Vlada donese uredbu po kojoj se precizira da za izricanje kazni više nisu nadležni turistički inspektori. A Vlada je, kako znamo, na godišnjem odmoru...

Prijašnjih godina po Jadranu se znalo razmiljeti i do sedam stotina inspektora, koji su trenirali strogoću, naplaćivali milijunske globe i na mjesec dana zatvarali turističke objekte. Ovog ljeta navodno ipak traje nekakva akcija, za koju su u Carinskoj upravi čak osmislili kodni naziv. Zove se 'Ljeto 2014'

'U tijeku je provođenje operativne akcije kodnog naziva 'Ljeto 2014', čiji je jedan od ciljeva i nadzor nad uplatom, naplatom i obračunom boravišne pristojbe te nadzor nad svim oblicima neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine', kazali su iz Carinske uprave za tportal. Ipak, nisu odgovorili ni na jedno konkretno pitanje, poput onoga koliko su iznajmljivača na crno uhvatili u prekršaju.

Bavili su se tek registriranima, onima koji su samim tim činom državi već platili paušalni porez: u posljednjih pet mjeseci obavili su 1.287 nadzora nad obveznicima plaćanja boravišne pristojbe i u 157 slučajeva utvrdili nepravilnosti kod njenog obračuna, uplate i naplate.

Ostali mogu biti mirni: čak i da im kakav carinik kojim slučajem izrekne kakvu kaznu, ona bi se vjerojatno mogla osporiti na sudu jer su za to još uvijek nadležni (formalno nepostojeći) turistički inspektori.

U Carinskoj upravi za tportal kažu da se ipak bave i nadzorom nad obavljanjem 'neregistrirane djelatnosti općenito', što će reći da u srcu sezone imaju i drugih područja rada mimo turizma. U šest mjeseci proveli su 1.100 inspekcijskih nadzora i napisali 274 prekršajne prijave. Hvale se i svojim 'mobilnim timovima', tvrde da reagiraju na temelju podataka nadležnih tijela, dojava i prijava građana i drugih saznanja s terena.

U borbu s ilegalnim 'zimmer freiom' ipak još neće ići, u svakom slučaju ne prije nego što se Vlada vrati s godišnjeg...