TREĆI ENTITET

Izjava Grabar Kitarović u BiH nastavlja izazivati reakcije

14.01.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Izjava izabrane predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović kako joj je prihvatljiva uspostava trećeg entiteta u BiH ako je to rješenje koji želi hrvatski narod koji u njoj živi, izaziva u utorak niz reakcija u BiH

U utorak su to kao neprihvatljivu izjavu odbacili i osudili najprije oporbena Socijaldemokratska partija (SDP BiH), a potom i Demokratska fronta (DF), koja je dio vladajuće većine na državnoj i na razini Federacije BiH. Izjavu Grabar Kitarović za sada je pozdravio samo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

'Očekujem da će novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, uz puno uvažavanja, prihvatiti dogovor tri konstitutivna naroda, a sasvim je prirodna težnja da bude formiran treći entitet u BiH', kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci komentirajući izjave izabrane hrvatske predsjednice u odvojenim intervjuima za TV Federacije BiH (FTV) i Dnevni avaz, objavljenim u ponedjeljak i utorak.

Iz DF-a su pak osudili spominjanje trećeg entiteta kao mogućeg rješenja za BiH, ali i osporili pravo Grabar-Kitarović da govori o tome tko su to legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

'Jedino mjerilo legitimnosti predstavnika države BiH jesu njen ustav i zakoni, a ne članstvo u HDZ-u ili bilo kojoj drugoj stranci. Jedino čime Grabar-Kitarović može pomoći Hrvatima BiH, a samim tim i svim građanima ove zemlje, jest konstruktivna podrška u procesu integracije BiH u NATO-u i Europsku uniju. Sve drugo je demagogija koja ne samo da ne donosi dobro odnosima između dvije zemlje, već trajno dovodi u pitanje namjere političkog vrha susjedne Hrvatske', stoji u priopćenju stranke koja će biti bitnim sudionikom zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

Izabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je, u odvojenim izjavama za TV Federacije BiH i Dnevni avaz, kako bi Hrvatska trebala potaknuti međunarodnu zajednicu na proces nadogradnje Daytonskog sporazuma ukoliko se unutar BiH ne može postići dogovor o njenom preustroju, a nije isključila ni mogućnost uspostave trećeg entiteta.

Grabar Kitarović je kazala kako bi željela vidjeti da tri naroda u BiH i predstavnici nacionalnih manjina postignu dogovor o unutarnjem uređenju zemlje, a ako to ne uspije, Hrvatska bi trebala potaknuti međunarodnu zajednicu, uključujući SAD, na proces nadogradnje Daytona. Dodala je kako bi Hrvatska pritom morala poduprijeti rješenja i prijedloge legitimnih hrvatskih predstavnika u BiH. 'Hoće li to biti nekakva kantonalna rješenja ili će biti treći entitet to sada ne mogu reći, ali ću podržati njihove zahtjeve', kazala je izabrana hrvatska predsjednica ustvrdivši pritom kako 'treći entitet ne isključuje ravnopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH'.