NJEGOVATELJ U CARITASOVOJ BOLNICI

Izgubio posao jer je na internetu vrijeđao papu

02.11.2011 u 07:35

Bionic
Reading

Njegovatelj u jednoj katoličkoj bolnici u Njemačkoj izgubio je posao jer je na internetu, pod pseudonimom, ismijavao papu. Pokrajinski sud je potom još odlučio da je zaslužio i izvanredni otkaz, piše Deutsche Welle

Ustanove koje u Njemačkoj vodi Katolička crkva svoje namještenike mogu trenutno otpustiti, bez otkaznog roka i bez prethodnih upozorenja u slučaju da su uvrijedili papu, otkriva Deutsche Welle. Tako je ovih dana presudio Pokrajinski socijalni sud Baden Württemberga. U konkretnom slučaju radilo o jednom njegovatelju u bolnici na području Bodenskog jezera, koja je pod upravom Caritasa. Dotični je njegovatelj na internetu pod pseudonimom objavljivao klevetničke tekstove, koje je sam nazivao satiričnima.

Nakon što se pročulo tko je autor, njegov mu je poslodavac zaprijetio izvanrednim otkazom, ali su se dvije strane na kraju ipak uspjele dogovoriti o sporazumnom raskidu radnog ugovora. Isplata naknade za nezaposlene njegovatelju je trebala početi tek nakon što istekne dvanaest tjedana od prekida radnog odnosa. Na to se žalio, a sud u Stuttgartu je žalbu odbio i istovremeno odlučio da mu je bolnica imala pravo uručiti i izvanredni otkaz.

'Tužitelj se mora i izvan službe tako ponašati da to ponašanje ne krši temeljne postavke crkvenog poslodavca', navodi se u priopćenju suda. U priopćenju se ističe da je 'polemičnim komentarima koji su na niskoj razini' protiv pape kao vrhovnog poglavara Katoličke crkve tužitelj napao samu Katoličku crkvu i trajno u pitanje doveo svoju lojalnost. A korištenje pseudonima pri tome ništa ne mijenja, jer ga se moglo identificirati.