prozvao i milanovića

Izetbegović: Hrvati u BiH su privilegirani, Bošnjaci su građani drugog reda

21.09.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Predsjednik najveće bošnjačke stranke u BiH Bakir Izetbegović ustvrdio je u četvrtak kako su Hrvati u toj zemlji privilegirani a hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića optužio je da se miješa u unutarnje poslove BiH.

Gostujući u programu javnog servisa BHT 1 Izetbegović je osudio Milanovića jer je u govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku ukazao na potrebne izmjene izbornog zakona u BiH kako bi se zajamčila ravnopravnost konstitutivnih naroda.

"To je direktno i flagrantno miješanje", kazao je Izetbegović dodajući kako to zapravo nije ništa novo kada je u pitanju Milanovićev odnos prema BiH.

Njegova je teza kako Hrvati u BiH svoj status i probleme trebaju rješavati u dogovoru s Bošnjacima a da Milanović kao predsjednik Hrvatske s tim nema ništa.

No pri tom tvrdi kako su Hrvati u BiH zapravo sada privilegirani dok su Bošnjaci diskriminirani.

"Biti Hrvat znači tri puta lakše doći do radnog mjesta nego Bošnjak. Bošnjaci u Federaciji Bosne i Hercegovine su ugroženi, oni su građani drugog reda", izjavio je Izetbegović koji je na čelu Stranke demokratske akcije (SDA).

Ta je stranka nakon izbora u listopadu 2022. godine bila prisiljena otići u oporbu a Izetbegović sada tvrdi kako su stranke bošnjačko-građanskog bloka koje su dijelom vladajuće koalicije to postale samo zahvaljujući spremnosti na ustupke Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku.