MINIMALNA PREDNOST

Izbori u Švedskoj: Lijevi centar tijesno vodi, oporba im puše za vratom

11.09.2022 u 22:25

Bionic
Reading

Švedske stranke lijevog centra na putu su da osvoje tijesnu većinu u parlamentu, pokazuju izlazne ankete nakon izbora u nedjelju, što znači da će socijaldemokratska premijerka Magdalena Andersson vjerovatno dobiti još jedan mandat.

Prema izlaznoj anketi koju je provela javna televizija SVT, blok lijevog centra dobiva 49,8 posto glasova, a oporbene desničarske stranke 49,2 posto.

Reuters navodi da se izlazne ankete ponekad jako razlikuju od konačnih rezultata.

Anketa TV4 također pokazuje vodstvo lijevog centra.

Uz stalno rastući broj pucnjava koje uznemiruju glasače, stranke su se u kampanji nadmetale u obećanjima da će se snažno boriti protiv kriminala, dok rastuća inflacija i energetska kriza nakon ruske invazije na Ukrajinu sve više postaju središnjom političkom temom.

Na pitanjima sigurnosti mogla bi profitirati desnica, ali ekonomski problemi i vrtoglavo visoke cijene energije mogli bi biti vjetar u leđa socijaldemokratskoj premijerki Andersson.

"Moja poruka je jasna: tijekom pandemije podržavali smo švedske tvrtke i kućanstva. Ponovno ću postupiti na potpuno isti način ako dobijem vaše povjerenje", rekla je ovaj tjedan u jednoj od završnih rasprava uoči glasovanja.

  • +13
Pucnjava u Švedskoj Izvor: EPA / Autor: Johan Nilsson

Andersson je godinama bila ministrica financija prije nego što je prije godinu dana postala švedska premijerka. Njezin glavni suparnik je vođa konzervativne Umjerene stranke Ulf Kristersson, koji sebe vidi kao jedinog koji može ujediniti desnicu i svrgnuti Andersson s vlasti.

Kristersson je godinama jačao odnose sa Švedskim demokratima, krajnje desnom protuimigrantskom strankom koju su ranije izbjegavale sve druge stranke, ali je sada sve više postala dio glavne struje desnice.

"Dat ćemo prioritet zakonu i redu, rad ćemo učiniti profitabilnim, te ćemo izgraditi nove klimatski neutralne nuklearne elektrane", rekao je Kristersson u videu koji je objavila njegova stranka. "Jednostavno rečeno, želimo srediti Švedsku."