preliminarni rezultati

Izbori u Srbiji: SNS nema većinu za vladu, borba za vlast u Beogradu

06.04.2022 u 16:15

Bionic
Reading

Srbijansko izborno povjerenstvo (RIK) objavilo je u srijedu da se zbog ponavljanja glasanja na mnogim biračkim mjestima zasad ne može utvrditi vrijeme objave ukupnih rezultata predsjedničkih i parlamentarnih izbora na kojima su 3. travnja pobjedu proglasili Aleksandar Vučić i vladajuća Srpska napredna stranka

Predsjednički, parlamentarni, te izbori za Beograd i još 12 lokalnih uprava, održani su 3. travnja, a službeni rezultati izostali su nakon što se RIK u izbornoj noći povukao i počeo objavljivati podatke online na službenoj internetskoj stranici.

Vučićeva pobjeda kojom je osigurao drugi uzastopni mandat ne dovodi se u pitanje jer ima uvjerljivu prednost nad najbolje plasiranim protukandidatom.

Oporbene stranke i koalicije, pak, dovode u pitanje regularnost glasanja i prebrojavanja glasova na brojnim biralištima, napose u Beogradu gdje tvrde da su Vučićevi naprednjaci izgubili vlast.

Dosadašnji preliminarni rezultati na temelju više od 99 posto obrađenih glasova ne dovode u pitanje Vučićevu pobjedu na predsjedničkim izborima i većinu mandata za koaliciju naprednjaka (SNS) na parlamentarnim izborima, ali Vučićeva SNS zasad nema natpolovičnu većinu da bi s unutarkoalicijskim partnerima mogla formirati vladu.

To bi značilo da će, kane li zadržati vlast, naprednjaci parlamentarnu većinu morati formirati sa socijalistima (SPS) Ivice Dačića koji imaju 32 mandata ili pak koalirati s nekom od konzervativnih stranaka i koalicija koje su izborile ulazak u parlament.

Situacija na beogradskim izborima, gdje se oporba nadala pobjedi, zasad je neodlučna - po 55 mandata imaju SNS i SPS, a isto toliko i oporba koja će, bude li se željela izboriti za vlast u srbijanskoj prijestolnici, morati međusobno pomiriti brojna suprotna stajališta, ponajprije poglede na "rusko pitanje", eurointegracije i Kosovo.

Oporba očekuje da bi na ponavljanju glasanja u Beogradu na birališta moglo izići više od 100.000 ljudi, te da bi - po sadašnjem odnosu snaga - to osiguralo nedostajuću potporu za formiranje prelazne dvogodišnje koalicijske vlasti do redovitih općinskih izbora.

Skupština Beograda ima 110 vijećnika koji poslije konstitutivne sjednice većinom glasova biraju gradonačelnika.