DVA MILIJUNA GLASOVA

Vučić trijumfirao na izborima bez prave oporbe: Slavio uz trubače i opomenuo suradnike da ne sastavljaju vladu dok se on ne vrati iz Moskve i Washingtona

21.06.2020 u 20:10

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik i vođa Srpske napredne stranke (SNS) proglasio je u nedjelju navečer izbornu pobjedu kazavši da je od 3,3 milijuna izišlih birača SNS osvojio dva milijuna glasova na parlamentarnim izborima

Izbori su odražni unatoč djelomičnom bojkotu oporbe koja optužuje Vučića za manipuliranje medijima i gospodarstvom, a kritike su pale i zbog forsiranja izbora u vrijeme epidemije koronavirusa.

"Mi u ovom trenutku imamo 63,4 posto osvojenih glasova, a očekujemo više od 64 posto kada stignu glasovi s Kosova i iz inozemstva", rekao je Vučić u izbornom stožeru naprednjaka.

Stranačkim kolegama poručio je da će, osim marljiva rada, ubuduće morati mijenjati i sami sebe da bi Srbija napredovala u gospodarstvu, ekonomiji i politici.

"Nikada Srbija nikome toliko povjerenja nije dala kao što ga je dala nama. To je za nas ogromna obveza, a za mene osobno teret od tisuću kilograma ", rekao je Vučić i obećao da će se "svim srcem, znanjem i energijom" boriti za Srbiju.

  • +7
Slavlje Aleksandra Vučića nakon pobjede na parlamentarnim izborima Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Upozorio je i svoje stranačke kolege da ni ne pokušaju sklopiti vladu dok se ne vrati s predstojećeg putovanja u Rusiju, a potom u SAD, gdje ga očekuje nova runda pregovora s Kosovom pod pokroviteljstvom američkog predsjednika Donalda Trumpa. Obraćanje u izbornom stožeru naprednjaka završio je pokličom "živjela Srbija".

Izborni prag od tri posto bi, prema sadašnjim preliminarnim rezultatima, prešle su dvije stranke - Socijalistička partija Srbije (SPS), Vučićevog koalicijskog partnera i šefa diplomacije Ivice Dačića, te Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksanda Šapića, aktualnog čelnika Novog Beograda.

U parlament bi, prema Vučićevu objašnjenju, trebale ući i manjinske partije vojvođanskih Mađara, sandžačkih Bošnjaka te Albanca s juga Srbije.

Europski povjerenik za proširenje, Oliver Varhelyi, na Twitteru je objavio je kako se raduje suradnji na reformama vezanima za ulazak Srbije u Europsku uniju.

Vođa Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS), koji je bojkotirao izbore, ocijenio je da izbori nisu uspjeli jer je glasovalo manje od 50 posto upisanih birača.

Ovi lažni izbori Aleksandra Vučića nisu uspjeli jer je na njih izišlo manje od 50 posto birača, rekao je Đilas novinarima.

Na tiskovnoj konferenciji za novinare oporbe koja je bojkotirala izbore rekao je da je, prema podacima SZS-a, na izbore izišlo 42 posto birača, a u Beogradu samo 36 posto.

  • +8
Izbori u Srbiji Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Prema podacima promatračke organizacije Crta, do 19 sati na izbore je izašlo nešto više od 45 posto građana, dok je vladajući SNS neslužbeno izvijestio da je na izbore izašlo 50,2 posto glasača. Ako broj glasača bude manji od polovice, izbori su i dalje legitimni, no bit će to simbolički udarac vlasti Aleksandra Vučića.

Crta je također izvijestila i da su na 5 posto biračkih mjesta zabilježene nepravilnosti u izbornom procesu, a u samom finišu glasanja zabilježena su i dva incidenta. U Čačku je prilikom prebrojavanja glasova došlo do fizičkog obračuna.

  • +4
Beograd: Predsjednik Aleksandar Vučić glasovao na parlamentarnim izborima Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Na svom biračkom mjestu nešto posije 12 sati pojavio se i srbijanski predsjednik i vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, koji je i nositelj liste naprednjaka 'Aleksandar Vučić - za našu djecu', favorita na izborima, čiju su pobjedu s više od 50 posto glasova prognozirale predizborne ankete.

Zanimljivo je da je Vučić nakon zaokruživanja glasačkog listića skinuo masku i tako praktički prekršio pravila izbora u vrijeme epidemije koronavirusa, od kojega u Srbiji i dalje svakodnevno oboljeva stotinjak građana.