NAJVIŠE U VOJVODINi

Izbori u Srbiji: Do 17 sati glasalo 38,2 posto građana, Vučić skinuo masku na biralištu

Očekivani pobjednik izbora Aleksandar Vučić i vođa oporbene Partije slobodnih građana, glumac Sergej Trifunović

Očekivani pobjednik izbora Aleksandar Vučić i vođa oporbene Partije slobodnih građana, glumac Sergej Trifunović

Izvor: EPA / Autor: Andrej Cukić

U Srbiji su u nedjelju u tijeku opći izbori, a na glasanje je do 17 sati izašlo 38,2 posto birača, tvrdi promatračka misija CRTA

Najveća izlaznost je u Vojvodini, gdje je do 15 sati izašlo oko 27 posto građana. Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je da dosad 'nije bilo kakvih većih nepravilnosti'.

  • +4
  • +1

Beograd: Predsjednik Aleksandar Vučić glasovao na parlamentarnim izborima

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Na svom biračkom mjestu nešto posije 12 sati pojavio se i srbijanski predsjednik i vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, koji je i nositelj liste naprednjaka 'Aleksandar Vučić - za našu djecu', favorita na izborima, čiju su pobjedu s više od 50 posto glasova prognozirale predizborne ankete.

Premda je njegov dolazak na biralište službeno najavljen tek četrdesetak minuta prije nego se pojavio, Vučića su brojne novinarske ekipe čekale nekoliko sati, a došao je sam, iako je neslužbeno najavljeno da bi mogao doći s s kćerkom Milicom.

Zanimljivo je da je Vučić nakon zaokruživanja glasačkog listića skinuo masku i tako praktički prekršio pravila izbora u vrijeme epidemije koronavirusa, od kojega u Srbiji i dalje svakodnevno oboljeva stotinjak građana.

Vučić je izjavio kako bi volio da SNS na današnjim izborima osvoji 1,7 ili 1,8 milijuna glasova, ocijenivši da bi 'poslije osam godina na vlasti i negativne kampanje medija' to bio veliki uspjeh.

On je rekao da 'očekuje teške dane i tjedne' u pogledu Kosova, te poručio kako želi izgradnju prijateljskih odnosa sa zemljama regije, s tim da Srbija bude uspješnija od njih, poglavito na području ekonomije.

  • +8
  • +5

Izbori u Srbiji

Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Građani Srbije danas glasaju za izbor 250 zastupnika Skupštine Srbije, 120 zastupnika parlamenta Vojvodine, te za vijećnike općina i gradova, birališta se zatvaraju u 20,00 sati, a prvi preliminarni službeni rezultati državnog izbornog povjrenstva očekuju se u 23 sata.

Pravo glasa ima  6,5 milijuna birača, a za mandate se bori 21 izborna lista, među kojima je favorit je Srpska napredna stranka (SNS), srbijanskog predsjednika i vođe naprednjaka Vučića.

Izbori su prvo raspisani za 26. travnja, ali je kampanja prekinuta uvođenjem izvanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.

Predizborni proces obilježen je pokušajima dijela oporbe da osigura što masovniji bojkot izbora, argumentirajući to izostankom uvjeta za poštene izbore. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!