IZLAZNE ANKETE

Izbori u Francuskoj: Nije sigurno da će Macron dobiti apsolutnu većinu

12.06.2022 u 22:47

Bionic
Reading

Nije sigurno da će francuski predsjednik Emmanuel Macron dobiti apsolutnu većinu u parlamentu, pokazale su izlazne ankete, nakon što je nova lijeva koalicija ostvarila dobar rezultat u prvom krugu parlamentarnih izbora u nedjelju

Očekivalo se da će Macronova koalicija u drugom krugu izbora 19. lipnja dobiti između 270 i 310 zastupničkih mjesta, a za apsolutnu većinu potrebno je 289, po projekcijama Elabe, dok se ljevici davalo 170 do 220 mjesta, puno više nego 2017. godine.

Početne projekcije Elabe pokazivale su da će krajnje lijevi politički veteran Jean-Luc Melenchon i njegova koalicija Nupes biti izjednačeni s Marconovom koalicijom Zajedno u prvom krugu izbora s 26,20 odnosno 25,8 posto glasova.

No budući da se izbori provode u dva kruga, u 577 izbornih jedinica, rezultati glasanja u prvom krugu nisu dobar pokazatelj tko će na kraju u drugom krugu dobiti većinu.

To dovodi u pitanje provedbu Macronovih reformi poput mirovinske koju smatra ključnom za uvođenje reda u javne financije.

Upućeni izvori iz vlade očekivali su da će Macronova koalicija u prvom krugu relativno slabo proći jer je ljevica profitirala na nezadovoljstvu javnosti rastom troškova života.

Rekordan broj birača nije izišao na birališta, njih više od polovice.

"Projekcije izgledaju dobro za Nupes, očito", rekao je ministar za europske poslove Clement Beaune za prvi krug. "Ne niječem rezultate, ali ne znamo točno tko je u vodstvu".

Inicijalne projekcije nakon predsjedničkih izbora pokazivale su da je Macron na putu da osvoji većinu u parlamentu. No on se od tada nije puno pojavljivao u javnosti i dva tjedna je sastavljao vladu.

Melenchon je pak osnovao koaliciju svoje stranke Nepokorena Francuska, socijalista, Zelenih i komunista pod nazivom Nova narodna ekološka i socijalna unija.

Projekcije sada pokazuju da bi Macronu i njegovim saveznicima, uključujući novu stranku bivšeg premijera Edouarda Philippea, moglo do većine od 289 zastupnika nedostajati čak 40 zastupnika.

Četrnaestero Macronovih ministara natječe se na izborima i mogli bi ostati bez posla ako ne uspiju. Među njima je i Beaune (40), bliski Macronov suradnik.