POLITIKU PREUZEO PR

Izbori se pretvorili u medijski spektakl

15.11.2015 u 09:16

Bionic
Reading

U svojem članku 'Izbori kao dio društva spektakla: Igra moći i moć igre' profesor Anđelko Milardović analizira stupanj demokratičnosti hrvatskog i suvremenih zapadnih društava. Zaključuje da se političke elite sve više 'odnarođuju' jer su umjesto na potrebe birača, orijentirani na potrebe korporacija i drugih moćnih igrača. Stranke od političke rasprave bježe u PR. Sve su to, prema nekim stručnjacima, znakovi post-demokratskog društva koje odlikuju oligarhija i kronični demokratskih deficit prilikom donošenja za zajednicu važnih odluka

'Stanje postdemokracije isključuje ozbiljne rasprave o pitanjima političke zajednice. Zainteresirane aktere za raspravu zasjenjuju PR stručnjaci i politički marketing u funkciji održavanja moći oligarhije', piše politolog prof. dr. Anđelko Milardović na svom blogu u članku pod nazivom 'Izbori kao dio društva spektakla: Igra moći i moć igre'.

Milardović citira Chrisa Hedgesa ('Carstvo opsjena. Kraj pismenosti i trijumf spektakla') koji smatra da su propaganda ili PR supstituirali ili čak ukinuli ideje, ideologije i znanje u izbornoj i svakoj drugoj demokratskoj politici. 'Zapravo svjedočimo 'propadanju rasprave' bez koje nema demokracije. Također svjedočimo 'smrti' ili 'kraju politike'. Politiku je zamijenio politički marketing. Riječ je o klici novog totalitarizma gdje se sve pretvara u propagandu i gdje je sve PR', navodi.

Iako je hrvatska demokracija tek izišla iz pelena, predizborna kampanja i izborna pat-pozicija obiluju post-demokratskim elementima.

Prevlast PR-a nad politikom najbolje je došla do izražaja kod Mosta, u koji su mnogi polagali velike nade. Rukovodstvo te nove političke grupacije tijekom vikenda se, prema najavi svojih članova, trebalo povući na tajnu lokaciju: kako bi bolje upoznali (budući da se mnogi među sobom ne poznaju) i osami odlučili kome će dati podršku za sastavljanje vlade.

No u subotu smo shvatili da ništa od osame, jer su mediji uredno izvještavali s tzv. tajne lokacije (Plitvice) i razgovarali s ekipom iz Mosta.

Uoči sastanka Nacionalnog vijeća Ružica Vukovac, načelnica slavonske općine Velika Kopanica i članica Nacionalnog vijeća Mosta, otkrila je za tportal da nitko puno nije pitao o klauzuri (zatvorenom sastanku) jer su čekali instrukcije PR-a

'Stav je svih članova i PR agencije koja vodi brigu o nama, da ćemo se sastati ovaj vikend, otići negdje nasamo, obrazložiti sve što je bilo jer nitko nema dovoljno informacija', pojasnila nam je.