STRAVA U RUSIJI

Izboli, ubili i zapalili susjeda jer je gay

03.06.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Zamjenik direktora lokalnog aerodroma na Kamčatki izboden je nožem i pretučen do smrti jer je bio homoseksualac, priopćili su ruski istražitelji, javlja srpski portal B92

U proteklih manje od mjesec dana, u Rusiji to je drugi homofobni napad završen smrću.

Tridesetdevetogodišnjeg muškarca na trkalištu u selu Zaporožje na poluotoku Kamčatka trojica mladića, koja su mu susjedi, napala su noževima i izudarala ga po glavi, priopćili su ruski istražitelji, a prenosi B92

'Žrtva je preminula na licu mjesta od zadobivenih povreda. Osumnjičeni su tada pokušali zataškati zločin tako što su stavili njegovo tijelo u automobil, polili benzin i zapalili ga', rekli su istražitelji.

Dodaje se da je motiv napadača bila 'netradicionalna seksualna orijentacija' žrtve, čije su tijelo stavili u njegov automobil i vozilo zapalili. Napadači stari od 18 do 25 godina uhićeni su, javlja DPA.

Brutalno ubojstvo dogodilo se manje od mjesec dana nakon što je 23-godišnji mladić pretučen na smrt i sodomiziran bocama piva u očiglednom napadu motiviranom homofobijom u Volgogradu na jugu Rusije.

Gay aktivist Nikolaj Aleksejev danas je ocijenio da je nasilje direktna posljedica homofobičnih izjava političkih lidera Rusije.

'Takva je retorika neprihvatljiva', rekao je Aleksejev. Ruski parlament raspravlja o prijedlogu zakona o zabrani 'homoseksualne propagande'.

Rusija je 1993. ukinula homoseksualnost kao kazneno djelo, ali homofobija je i dalje rasprostranjena i društveno prihvatljiva.

Ruski parlament sada razmatra uvođenje kontroverznog zakona kojim se zabranjuje 'homoseksualna propaganda' među maloljetnicima. Zakon je već na snazi u nekoliko regija uključujući Sankt Peterburg.