DOSAD OKO 92.500 IZBJEGLICA

Izbjeglice i dalje stižu u Hrvatsku, ali smanjenim intenzitetom

  • Autor: A.Ž.//HRT/Hina
  • Zadnja izmjena 01.10.2015 14:25
  • Objavljeno 01.10.2015 u 08:11
izbjeglice opatovac

izbjeglice opatovac

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

U Hrvatsku je ušlo gotovo 93.000 izbjeglica od početka izbjegličke krize, a kroz našu zemlju dnevno još uvijek u prosjeku prođe oko 5.000 izbjeglica iako se njihov priljev smanjio proteklih dana

14:24 Procjene sigurnosnih i obavještajnih službi u Bosni i Hercegovini su kako bi se u tu zemlju moglo uputiti i do stotinu tisuća izbjeglica ukoliko države-članice Europske unije počnu zatvarati svoje granice za njihov prolazak i ta će se zemlja teško nositi s tolikim izazovom, upozorili su u četvrtak članovi zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost parlamenta BiH i dužnosnici Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

13:07
Na upit novinara pred Banskim dvorima u kojima je održana sjednica Vlade, je li se smanjio priljev izbjeglica, Ostojić je rekao kako ih je trenutno nešto manje, a od ukupno 92.452 osobe više od 90 tisuća ih je već poslano u Mađarsku, a ostali su na putu i biti će tamo preuzeti. 'U Čepinu se nalazi pet osoba koje čekaju bebe iz Vukovara, i onda će i oni zajedno otići', kazao je.

Na pitanje o optužbama iz HDZ-a zbog zabrane njihovu predsjedniku Tomislavu Karamarku da dođe na Prevlaku, Ostojić je odgovorio da Karamarko, kao i svaki drugi građanin, 'ne može ući u policijsku bazu', te je najavio da će MUP o tome HDZ-u dati odgovor u zakonskom roku od 30 dana.

11:19
Od ponoći do devet sati na područje Republike Hrvatske ušlo je 1.582 izbjeglica, odnosno ukupno od početka krize ušlo je oko 92.472 izbjeglica, izvijestio je MUP. U prihvatnom centru Opatovac trenutno nema izbjeglica dok se u prihvatnom centru Čepin nalazi pet osoba. I nadalje se očekuje njihov dolazak na granične prijelaze s Republikom Srbijom.

10:58
Prema prvim procjenama udruge prijevoznika Srbije, šteta nastala blokadom srpsko-hrvatske granice iznosi oko 45 milijuna eura, objavila je u četvrtak Radiotelevizija Vojvodine (RTV).

9:56
U Hrvatsku je ušlo 92.050 izbjeglica od početka izbjegličke krize, doznaje tportal, a noćas je od ponoći do šest sati ujutro ušlo 1.160 izbjeglica, i to preko Bapske 819 izbjeglica (547 muškaraca, 125 žena i 17 djece) te preko Tovarnika 341 izbjeglica (225 muškaraca, 50 žena i 66 djece).

8:19 Do ponoći je u Hrvatsku ušlo više od 90 890 migranata, objavio je MUP. Jučer je u našu zemlju ušlo je 3 369 migranata preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska. Tijekom dana su autobusima i vlakom prevezeni prema mađarskoj granici.

U Privremenom prihvatnom centru Opatovac trenutačno se nalazi 279 izbjeglica. Iako se njihov priljev proteklih dana smanjuje, kroz Hrvatsku ih u prosjeku još prolazi oko 5.000 na dan. Situacija u Opatovcu je stabilna i može se reći - jako dobro uhodana. Kada dođu, izbjeglice zaista vrlo brzo obave sve što treba.

Najprije obave registraciju, a zatim sve ostalo, zadržavaju se najviše tri sata i nakon toga odlaze na put prema Mađarskoj. Neslužbena informacija kaže da se još uvijek ne razmišlja o gradnji čvrstih objekata, s obzirom da se smanjio intenzitet dolaska izbjeglica. Centar koji može primiti više od 4.000 ljudi sniman je nadzornim kamerama. Komunikacija novinara s izbjeglicama koji dolaze traje svega nekoliko minuta - dok se oni iskrcaju i dođu do šatora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!