297.526 OSOBA

Izbjeglice i dalje prolaze kroz Hrvatsku, vlakovima odlaze u Sloveniju

01.11.2015 u 11:17

Bionic
Reading

Od početka migracijske krize u Hrvatsku je ušlo 297.526 migranata. U Republiku Hrvatsku je u nedjelju od ponoći do devet sati ušlo 2.389 migranata i izbjeglica, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 2.000 osoba, izvjestio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović. Ističe da se i dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala u Hrvatsku iz Srbije. U međuvremenu, dogovoreni transporti vlakova s migrantima iz istočne Slavonije u Sloveniju se nastavljaju i u nedjelju, a Austrija i dalje prima izbjeglice preko Šentilja

T'Broj izbjeglica koji na dnevnoj bazi ulaze u Republiku Hrvatsku posljednjih se dana ponovno ustalio, tako je u subotu u našu zemlju ušlo 7.200 osoba', kazao je Džigumović rekavši kako se izbjeglice i migranti i dalje vlakovima iz Tovarnika voze prema slovenskoj granici.

Vezano za najave da bi od ponedjeljka trebao s radom početi zimski prihvatni centar u Slavonskom Brodu, i znači li to da će od sutra prestati raditi prihvatni centar u Opatovcu u koji već 42. dan pristižu migranti i izbjeglice, kazao je da će centar u Opatovcu djelovati još nekoliko dana nakon što profunkcionira centar u Slavonskom Brodu.

Džigumović je također izvijetio da najvjerojatnije neće krenuti za ponedjeljak najavljeni prvi vlak, kojim bi se ubuduće izbjeglice koje pristižu na srbijansko-hrvatsku granicu prevozile iz srbijanskog pograničnog grada Šida izravno do Slavonskog Broda, i to zbog određenih tehničkih usaglašavanja.

'Ništa se na stvari ne mijenja. Sporazum je potpisan, protokoli će se poštivati i stvar je samo tehničke prirode da vlak iz Šida i krene', rekao je glasngovornik Džigumović.

Transporti migranata vlakom u Sloveniju nastavljeni i u nedjelju

Dogovoreni transporti vlakova s migrantima iz istočne Slavonije u Sloveniju se nastavljaju i u nedjelju, a Austrija i dalje prima izbjeglice preko Šentilja.

Kasno sinoć i rano jutros u Dobovu su dvije kompozicije Hrvatskih željeznica prevezle ukupno nešto više od dvije tisuće migranata, a očekuje se i treća.

U subotu i nedjelju dosad je iz Hrvatske u Sloveniju ukupno prebačeno oko 7.000 migranata i izbjeglica.

Migranti nakon osnovne opskrbe i pregleda prelaze u vlak Slovenskih željeznica i upućuju se prema Šentilju, na granici s Austrijom.

U Šentilju se od danas vlak s izbjeglicama zaustavlja na posebnom peronu blizu prihvatnog kampa, kako izbjeglice ne bi trebali pješačiti kroz naselje kao proteklih dana, a što je dovodilo do zastoja u prometu i nezadovoljstva lokalnih stanovnika.

Osim pješice preko Šentilja, migranti i izbjeglice iz slovenskih prihvatnih centara u Austriju se od prije nekoliko dana dogovorom policija dviju država prebacuju i vlakom pa je tako u nedjelju ujutro prema Austriji krenuo izvanredni vlak iz Dobove preko Jesenica.

Jučer do 18 sati u Sloveniju je ušlo 4.258 migranata, a u Austriju ih je prešlo 5.441, unatoč nekim najavama da se Austrija sprema ograničiti njihovo primanje te prosvjedima lokalnog stanovništva protiv izbjeglica u Spielfeldu.