NOVA AFERA U HAC-U

Izbacio branitelje i invalide, zaposlio politički podobne

Čvor Vrgorac

Čvor Vrgorac

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić/tportal.hr

Predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Stjepko Boban nije poštovao izbor povjerenstva za zapošljavanje deset novih ljudi na naplatnim kućicama u Vrgorcu, već je zaposlio osobe koje su imale političke veze

Prema dokumentima koje posjeduje Večernji list, HAC-ovo je povjerenstvo za zapošljavanje na postaji Vrgorac, na autocesti Split - Ploče rangiralo kandidate po bodovima (osobni status i obiteljski status) i po redoslijedu prvenstva (hrvatski branitelji). Prvih deset na toj listi, koji su trebali dobiti posao, hrvatski su vojni invalidi, hrvatski branitelji ili djeca poginulih hrvatskih branitelja.

Prema Zakonu o pravima hrvatskih braniteljima, oni su imali prvenstvo pri zapošljavanju u HAC-u, kao i u drugim državnim institucijama i tvrtkama. No posao su dobili oni koji su na listi bili 15. do 76. mjesta! Usto, jedna je osoba zaposlena na to radno mjesto, a da se uopće nije javila na natječaj!

Od deset kandidata koje je izabralo povjerenstvo, koje se pritom držalo zakona, samo je jedan zaposlen, ali on ima čak 63 godine. Od onih koji su zaposleni, troje ima status po Zakonu o pravima branitelja, dok ostalih sedam to nema.

Natječaj je raspisan početkom svibnja, a novi blagajnici na novoj postaji Vrgorac trebali su početi s radom već 1. srpnja. No s time se odugovlačilo kako bi se posao preko veze sredio za vrijeme godišnjih odmora.
Prvi na listi povjerenstva bio je Matko Čuže iz Metkovića - nezaposleni hrvatski ratni vojni invalid, čija je supruga, s kojom ima dvoje djece, također nezaposlena. Čuže kaže da nije dobio obavijest iz HAC-a o tome da nije dobio posao.

Za dvojicu svojih sugrađana koji su dobili posao, a na listi su bili ispod njega, kaže da se sami hvale da im je veza bio predsjednik Hrvatskog sabora, Metkovac Luka Bebić. Čuže, koji je ostao bez posla u veljači ove godine, najavljuje da će angažirati pravnike i odvjetnike i da neće stati sve dok pravdu ne istjera na čistac.

U HAC-u tvrde da su na naplatnoj postaji Vrgorac na radno mjesto blagajnika zaposlili 10 novih radnika temeljem jedne jedinstvene odluke o izboru kandidata. Svi zaposleni radnici ispunjavaju uvjete iz natječaja sa statusom nezaposlene osobe, tvrde u HAC-u i dodaju da pet novih zaposlenih sa statusom branitelja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi