premijer pod optužnicom

Izraelski oporbeni čelnik Yaïr Lapid svjedoči na suđenju Netanyahuu za korupciju

12.06.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Izraelski oporbeni vođa Yair Lapid svjedoči u ponedjeljak na sudu u Jeruzalemu u okviru suđenja premijeru Benjaminu Netanyahuu za korupciju

Njegov dolazak na sud oko 9.00 sati (8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) izravno su prenosile televizijske mreže, među kojima i javna Kan. Lapid svjedoči u okviru "predmeta 1.000", u kojemu je premijer optužen za prijevaru i za zlouporabu povjerenja i u koji je umiješan holivudski producent i izraelski državljanin Arnon Milchan.

Benjamin Netanyahu je optužen da je od bogatih pojedinaca, pa tako i od Arnona Milchana, primio velik broj poklona u vrijednosti oko 176.000 eura, među kojima cigare, butelje pjenušca i nakit u razdoblju od 2007. do 2016. Premijer pak tvrdi da je poklone primao samo od prijatelja i da ih nije tražio.

Njegovi su odvjetnici u listopadu 2019. rekli da su dobili mišljenje pravnih stručnjaka u kojemu se navodi da je imao pravo primati darove od bliskih prijatelja. Premijera se sumnjiči da je zauzvrat lobirao za financijski projekt koji bi Milchanu donio zaradu od nekoliko milijuna dolara.

Suđenje Benjaminu Netanyahuu Izvor: Profimedia / Autor: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Yair Lapid, političar centra, koji je premijersku dužnost obnašao prije povratka Benjamina Netanyhaua krajem 2022., bio je ministar financija kada se 2013. i 2014. raspravljalo o "Milchanovu zakonu". Benjamin Netanyahu, koji je sa saveznicima iz ultraortodoksnih i krajnje desnih stranaka pobijedio na izborima u studenom 2022., optužen je za korupciju u nizu afera.

Suđenje mu je počelo u svibnju 2020., što je prvi put u Izraelu da se sudi aktualnom premijeru. Netanyahu odbija optužbe i tvrdi da je žrtva 'lova na vještice'.