JOVANOVIĆ ŽESTOKO PO KARAMARKU

'Iza referenduma o braku stoje crni Marko, crne mantije i crne toge!'

Bionic
Reading

Gdje je on, tu je frka. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u svakom od tri područja koja drži ima po nekoliko otvorenih frontova, a sad je najnoviji sukob s Ustavnim sudom koji mu je srušio već tri odluke i pravilnika i ozbiljno dovodi u pitanje vjerodostojnost rada MZOS-a. O svemu tome s ministrom Jovanovićem porazgovarao je Novi list

Iako se u javnosti stvorila atmosfera da sve što čini ovo Ministarstvo padne na Ustavnom sudu, u stvarnosti nije tako. Ustavni sud iz proceduralnih razloga ukinuo je Odluku o provođenju Kurikuluma zdravstvenog odgoja, a ne sam kurikulum. Zanimljivo je da su moji prethodnici po istom principu donosili odluke o uvođenju nekih drugih nastavnih predmeta. Konkretno, po istoj toj 'spornoj' proceduri bio je donesen, primjerice, nastavni plan i program katoličkog vjeronauka u strukovnim školama. Što se pak Pravilnika o uvjetima izbora u znanstvena zvanja tiče, više puta sam istaknuo kako je taj dokument donijelo Nacionalno vijeće za znanost koje je saborsko tijelo. Točno je da je ovo Ministarstvo dalo Vijeću podršku u njihovom nastojanju da se kriteriji izbora u zvanja približe standardima koji vrijede u razvijenim zemljama. Jer, kako je nedavno istaknula i prof. dr. Mirjana Kasapović, u Hrvatskoj se do sada moglo napredovati objavljujući radove u 'kućnim' časopisima gdje urednici privatiziraju časopis objavljujući vlastite članke ili svojih asistenata, 'znanstvenih novaka pa i članova vlastite obitelji' ili 'ukoričavanjem novinskih tekstova i kolumni', prokomentirao je odluke Ustavnog suda u intervjuu za Novi list ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, dodavši da i dalje raditi na tome da se promjene za koje, kako kaže, ima veliku podršku javnosti ostvare.

No, dijelom su reforme koje vladajući provode dovele do 700.000 potpisa za referendum za promjenu Ustava.

'Ispitivanja javnog mijenja pokazala su  da više od 60 posto građana podržava zdravstveni odgoj. Te su činjenice itekako bili svjesni i organizatori referenduma čija je prvotna namjera bila srušiti zdravstveni odgoj. No, kada su vidjeli da za to referendumsko pitanje neće dobiti dovoljnu podršku javnosti, odlučili su postaviti pitanje za koje je istraživanje koje su proveli i platili pokazalo da će ga podržati najveći broj građana. To sve govori o njihovim namjerama. I tko i zašto stoji iza te inicijative. Obitelj njih uopće ne zanima', rekao je Jovanović.

Ministru znanosti i obrazovanja sasvim je jasno tko stoji iza referendumske inicijative

Crni Marko, crne mantije i crne toge. Interesantna kombinacija crnog opusa i crnila u cjelini. Znate što, može Karamarko sanjati da će biti premijer koliko želi, dovijeka, ali to mu se neće ostvariti. Kao dugogodišnji vođa POA-e, SOA-e, te MUP-a, u HDZ-ovoj vladi bio je zadužen da tajnim praćenjem prikuplja preko operativaca materijale kuda odlazi novac iz zemlje prilikom pljački Ive Sanadera, te ostalih pripadnika HDZ-ove političke kriminalne organizacije. Pred njegovim očima dogodila se najveća pljačka Hrvatske. A on ništa nije ni vidio, ni čuo, ni otkrio, ni spriječio. I sad se nalazi na čelu tog istog HDZ-a koji sjedi na optuženičkoj klupi. Zar zaista misli da su građani Hrvatske tako kratke pameti da bi stranci koja je opljačkala sve građane i njenom predsjedniku koji je u to vrijeme trebao te građane štititi od pljačke HDZ-a, ponovno dala vlast kako bi opet nastavili s pljačkom?! Ha ha! Crni Marko i njegova desna ruka, poznati kompilator koji je čak i diplomski rad krivotvorio, Milijan Brkić zaista su prava slika i prilika takvog HDZ-a. Samo nek se raduju da će osvojiti vlast. To im se neće dogoditi. Mogu nastaviti mirno jesti burek u središnjici HDZ-a, kao što izjavljuju', žestoko se Jovanović obrušio na predsjednika HDZ-a.

Upitan kako tumači odluke Ustavnog suda, Jovanović je rekao: 'Ustavni sud se svojim odlukama, posebno u zadnjim predmetima, ponaša manje kao čuvar Ustava, a više kao glasnogovornik manjih interesnih skupina, što samo pokazuje da se kod izbora sudaca ubuduće moraju primijeniti najviši kriteriji: stručnost, moralnost, objektivnost, profesionalnost… U svom radu posebno cijenim izvrsnost, pa ako u nekoj odluci na jednoj strani imate suce koji dovode u pitanje kriterije izbora u znanstvena zvanja, a na drugoj strani profesore i akademike poput Đikića, Jonjića, Lučina, Silobrčića ili Puljka, onda kod mene nema dileme čiji stav smatram vjerodostojnim, stručnijim i pravednijim. A možda se legitimno tu i još jednom zapitati: zašto je pravosuđe zadnje poglavlje koje smo u progovorima s EU zatvorili? 'Šeksizacija' sudstva očito se duboko ukorijenila! Trebat će godine da Šeksovo kadroviranje zamijene kriteriji izvrsnosti!

Na Jovanovićeve izjave u intervjuu odmah su reagirali u HDZ-u. 'Kao i do sada, ministar Jovanović svojom retorikom, načinom i stilom javnog komuniciranja govori isključivo o sebi, a ne o onima koje komentira', kazala je za Večernji list glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš. U HDZ-u su navodno zgranuti Jovanovićevim nastupom. Jasna i prihvatljiva im je kritika jer je to politički normalno, no ne mogu razumjeti način niti premijera Zorana Milanovića koji takvo ponašanje tolerira.