BRITANCI ALARMIRAJU

Iz EU fondova krade se pet milijardi eura godišnje!

18.04.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Svake godine iz proračuna EU-a ukrade se i pronevjeri pet ili čak više milijardi eura – tvrdi to britanski Odbor za Europsku uniju, sastavljen od članova gornjeg doma britanskog parlamenta

Službenici iz Doma lordova tvrde da je razmjer korupcije unutar budžetske politike EU-a možda i do 12 puta veći nego što su to u Bruxellesu spremni priznati. Službeni podaci Europske komisije govore o 'samo' 404 milijuna eura nestale love, no britanski lordovi tvrde da je to samo sitnica u odnosu na stvarni iznos.

U izvješću koje prenosi dnevik Telegraph lordovi upozoravaju na navodno širok spektar makinacija: od krijumčarenja cigareta do podmićivanja te drugih oblika korupcije. Nerješavanje ovog kriminala pripisuju neodlučnosti pojedinih članica (nijedna se ne spominje posebno) da istražuju sumnjive slučajeve. Drugi problem vide u 'zamršenoj mreži' EU-ovih agencija za istraživanje korupcije kroz koju se mnoge prevare na kraju ne uspiju razotkriti i procesuirati.

Lordovi tvrde da su nestankom zajedničkih novaca prikupljenih od poreznih obveznika među najpogođenijima građani Velike Britanije koji, prema ovom izvještaju, sudjeluju u punjenju europskog budžeta sa preko 10 posto, što znači da je ukradeno preko pola milijarde eura koje su u zajedničku riznicu donijeli Britanci.

'Izuzetno zabrinjava da toliko novca nestaje iz budžeta EU-a bez da itko ima predodžbu gdje i zašto se to događa i – što je najvažnije – tko je odgovoran', poručio je predsjedavajući odbora, Lord Bowness.

Europske dužnosnike optužio je da se nedovoljno zalažu kako bi se istražile pronevjere o kojima njegov odbor ima saznanja.

Europska komisija je preko svog glasnogovornika svalila problem na države članice izjavivši da se većina nepravilnosti bilježi na nacionalnoj razini i da vlada EU-a stalno traži od nacionalnih vlada da pojačaju istrage o potrošnji EU fondova.

Telegraph je razgovarao i s analitičarem Pawelom Swidlickim iz centra Open Europe. On upozorava da najviše novaca iz zajedničkih fondova nestaje u neefektivnoj potrošnji, ali i kroz prevare i loše baratanje sredstvima.