IMAM PRESUDIO

Ivo Andrić je četnički ideolog

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.04.2009 14:09
  • Objavljeno 08.04.2009 u 14:09
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu, Nezim Halilović Muderis proglasio je nobelovca Ivu Andrića četničkim ideologom

On je u hutbi koju je održao prošlog petka u džamiji optužio Srbe da su agresori na Bosnu i Hercegovinu i ponovio tezu da je Republika Srpska 'genocidna tvorevina' koju treba ukinuti.

'Na višegradskoj ćupriji, vakufu Mehmed-paše Sokolovića, zločinci su Bošnjake žive nabijali na kolac, a potom ih pekli na ražnju asocirajući na roman 'Na Drini ćuprija', velikog četničkog ideologa Ive Andrića', rekao je Halilović usred propovijedi.

Srbijanski mediji podsjećaju da je Murat Šabanović srušio spomenik Ivi Andriću u Višegradu i njegove dijelove bacio u Drinu 1. srpnja 1991. Zaboravljaju, dakako, napomenuti da je prije toga Drinom plovilo na tisuće mrtvih tijela nevinih muslimana koje su pobili susjedi Srbi.

Šabanović je kasnije izjavio da je naredbu za to dobio od Ejupa Ganića i Omera Behmena.

Ivo Andrić je već dulje vrijeme na meti bošnjačkih političara i intelektualaca zbog, prema njihovu mišljenju, neprikladnog prikaza Bosne koju je nazvao 'tamnim vilajetom' i posebno njezina muslimanskog stanovništva. Na Federalnoj televiziji nedavno je prikazana kontakt-emisija u kojoj se raspravljalo o liku i djelu Ive Andrića, a tamo se moglo saznati i to da učenici koji danas pohađaju školu u njegovu rodnom Travniku ne znaju ništa o njegovim djelima, jer o njemu ništa ne uče.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!