PRIJAVLJENO 580 OSOBA

Ivić ne zna koliko je branitelja izgubilo status

22.02.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je jednoglasno izvještaje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti o provođenju antikorupcijskih mjera u njihovim resorima. Iako je u javnosti popularnije ovo prvo ministarstvo, i to prije svega zbog građevinskih i lokacijskih dozvola, pažnju je ovaj put izazvalo Ministarstvo branitelja zbog nezakonitih stjecanja statusa branitelja

Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva u 2010. je, objasnio je ministar Branko Bačić, odrađivalo antikorupcijske mjere koje su se uglavnom odnosile na inspekcijske nadzore te trošenje javnih sredstava za financiranje projekata udruga, na koje je u toj godini potrošeno skoro tri milijuna kuna. Bačić je pojasnio kako je prošle godine odrađeno osam upravnih nadzora, no članove Vijeća zanimalo je zašto toliko malo.

'Godišnje je moguće provesti samo osam do deset nadzora, koji traju po tjedan dana. Mi bismo htjeli obići i 40 mjesta, no nemamo kapacitet za to. Ovih osam smo odabrali po principu - kada utvrdimo da tijela ne izdaju pravilno dozvole, onda je to prvi signal da bi moglo biti većih problema', pojasnila je državna tajnica Josipa Blažević

Člana Vijeća Nikolu Kristića zanimalo je i da li inspekcije reagiraju na osnovi medijskih napisa ili upozorenja udruga civilnog društva, na što mu je državna tajnica pojasnila da u Ministarstvu ne rade razlike po pitanju podnositelja prijave.

'Čitamo i što ima u novinama, ali isto tako to čita i Državno odvjetništvo, koje često od nas traži postupanje', rekla je Blažević

Ministar Bačić odgovorio je i na pitanje vezano uz postupanje Ministarstva zaštite okoliša i graditeljstva u slučaju smeća koje je ovu jesen zatrpalo obale Mljeta, no Bačić je poručio da je to u ingerenciji Ministarstva mora i prometa.

Izvještaj je pred Vijećem za korupciju prvi put iznosio i ministar branitelja Tomislav Ivić, u čijoj su domeni i antikorupcijske mjere vezane uz status branitelja. Pohvalio se pritom da je prošle godine Ministarstvo zaprimilo 195 anonimnih prijava protiv 580 osoba za koje su podnositelji prijava posumnjali da su nezakonito stekli status branitelja. Za takve su prijave u Ministarstvu, rekao je Ivić, zatražili i očitovanje Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova.

Iako to nije pojasnio na samoj sjednici Vijeća, novinari su Ivića kasnije upitali koliko je i tih prijava obrađeno, no ministar je poručio da nema točan podatak. 'Ono što mogu istaknuti je da svaku prijavu, bez obzira bila ona anonimna ili potpisana, prosljeđujemo nadležnim tijelima na provjeru i to je ono što smo godinama radili', kazao je Ivić, dodavši da njegovo ministarstvo kontinuirano poziva građane da prijave svakog za koga sumnjaju da je na osnovi lažnih dokaza stekao status ili pravo branitelja.

Ništa više Ivić nije mogao odgovoriti ni na pitanje tportala koliko je ljudi izgubilo status branitelja na osnovi tih prijava.

'Ne mogu vam konkretno reći, ali događalo se da na osnovi prijava građani gube status i prava koja proizlaze iz zakonskih propisa. Tek kada svi podaci iz prijava budu sistematizirani znat ćemo točnu brojku, i ja sam rekao da ćemo tada obavijestiti javnost', odgovorio je Ivić, ne želeći otkriti ni okvirnu brojku.