CRKVU OČEKUJU TUŽBE ŽRTAVA?

Ivanov je djecu vabio na ispovijedima, evo koja ga kazna čeka

21.02.2014 u 17:51

Bionic
Reading

Zadarski nadbiskup i predsjednik HBK msgn. Želimir Puljić prije dvije je godine tvrdio da saznanja o, tada tek sumnjama, u kazneno djelo pedofilije don Nedjeljka Ivanova nije dužan prijaviti policiji i civilnim vlastima, a danas se nije usudio izaći pred javnost, već je poslao sudskog vikara da iznese ovu prvu presudu za pedofiliju po kanonskom pravu. Ispada da je voda ipak išla na Puljićev mlin, jer je na kraju don Ivanova osudio crkveni sud, a ne civilni. Nedjela bibinjskog svećenika otišla su u zastaru. No žrtve imaju mogućnost podnijeti građansku tužbu protiv Katoličke crkve i tražiti odštetu

'Svakako je dobra vijest to da je konačno Katolička crkva provela u Hrvatskoj ono što je Sveta Stolica ustanovila kao standard u slučajevima kada se sumnja u pedofilsko ponašanje svećenika. Međutim, i danas moramo biti razočarani ponašanjem predstavnika Zadarske nadbiskupije, jer se tu više pokušalo zaštititi ugled nadbiskupa, nego, kao što Papa traži, potpuno otvoreno komunicirati s predstavnicima medija i s dužnim poštovanjem prema zgroženoj crkvenoj i inoj javnosti', analizira Drago Pilsel.

Zlostavljanje tijekom ispovijedi

Don Ivanov po Zakoniku kanonskog prava osuđen je po dvije točke: Članak 1395 određuju se kažnjiva djela klerika protiv šeste Božje zapovijedi: Ne sagriješi bludno. Krimen don Ivanova spada u posebno teška kažnjiva djela, tj. ona s posebnim otežavajućim okolnostima. Tu pak spada kažnjivo djelo počinjeno upotrebom prisile ili prijetnje, kažnjivo djelo počinjeno javno i kažnjivo djelo počinjeno s osobom mlađom od 16 godina, što je kasnije povišeno na 18 godina. Don Ivanov je osuđen upravo po ovoj trećoj točki.

Druga je točka kan. 1387: Navođenje pokornika na grijeh protiv šeste Božje zapovijedi u činu ili prigodom ili pod izgovorom ispovijedi svećenika. To bi značilo da je Ivanov svoje žrtve zlostavljao za vrijeme ispovijedi koja spada u Sakrament pomirenja.


Naglašava da nisu svi zaboravili da se prije dvije godine Puljić maksimalno trudio čitav slučaj zataškati. Da se slučajevi ovakve vrste moraju prijaviti civilnim vlastima i policiji, ne piše striktno u Zakoniku kanonskog prava, već u novijim pravilnicima o postupanju u slučaju pedofilije koje je donio još papa Benedikt XVI. 'To su instrukcije koje obavezuju crkvene vlasti da svaki slučaj moraju prijaviti i civilnim vlastima', objašnjava Pilsel.

Spominje slučaj svećenika iz crkve u sklopu KB Sestre Milosrdnice iz Zagreba koji je osuđen zbog posjedovanja dječje pornografije. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić tada je slučaj odmah prijavio i civilnim vlastima.

'Pojeo vuk magare'

Iako Zadarska nadbiskupija spominje članke Zakonika o kanonskom pravu prema kojima je Ivanov osuđen, ne dedicira se kazna koja ga čeka.  Što se države tiče, DORH se već oglasio: u ovom slučaju nastupa zastara jer se zadnji slučaj odnosi na 1991. godinu. 'Riječ je o kaznenom djelu bludnih radnji, za koje je predviđena kazna do pet godina, a zastara nastupa nakon 15 godina', kažu. 'Pojeo vuk magare', kaže Pilsel i pojašnjava kako će Ivanov najvjerojatnije izgubiti svećenički status.

'On ulazi u statistiku o kojoj je govorio i Lombardi, a to je oko 400 svećenika u 2011. i 2012. koji su izbačeni iz kleričkog staleža jer tu nema zastare. No s obzirom na njegove godine i zdravstveno stanje, pretpostavljam da će Crkva postupiti humano i dati mu nekakav azil', smatra Pilsel. Ivanov će, pretpostavlja, ostati u svećeničkom domu u kojem je bio i do sada.

Na pitanje hoće li ovaj prvi slučaj otvoriti vrata mogućim novim prijavama, Pilsel kaže da nije poznato koliko slučajeva ima, no da je to za žrtve svakako dobra vijest. Također se pita zašto je trebalo dvije godine da crkveni sud donese svoju odluku. Napominje da je u nekim slučajevima za koje zna trebalo manje od godine dana. 'Možemo sumnjati u manjak kooperativnosti Želimira Puljića.'

Zaključuje kako je nedopustivo da je Puljić poslao mladog svećenika 'da se koprca' s novinarima, isto kao što je nedopustivo da se nije ispričao. 'Intencija i pape Franje, i pape Benedikta XVI. pa i Ivana Pavla II. okad je buknula prva pedofilska afera u Irskoj je ta da se zaštiti dignitet žrtava, a ne ugled crkvenih autoriteta', poručuje.