BEZ PODRŠKE EUROPSKE UNIJE?

Ivanić upozorava: Ako ostane izolirana, BiH prijete unutarnji sukobi

26.03.2017 u 20:50

Bionic
Reading

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u nedjelju u Sloveniji nakon susreta s domaćinom Borutom Pahorom i poljskim kolegom Andrzejom Dudom da će Bosna i Hercegovina biti suočena s unutarnjim sukobima ukoliko ostane izolirana izvan perspektive članstva u Europskoj uniji.

”BiH treba potpora. U slučaju da bude izolirana, BiH će biti sučeljena s unutarnjim sukobima i razlikama", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare, priopćeno je iz njegova ureda u BiH. Ivanić je sa slovenskim i poljskim predsjednikom Pahorom i Dudom imao radni ručak u dvorcu Strmol u Sloveniji. Pri tome je pojasnio kako bi nestabilnosti BiH dovela i do nestabilnosti u regiji, zbog čega je pozdravio povećano zanimanje zemalja EU, Slovenije i Poljske za napredak BiH.

"Izolirani, vratit ćemo se međusobnim razlikama, a to sigurno neće biti dobro za opću stabilnost, zato nam je ova pažnja i potpora vrlo važna", dodao je Ivanić, koji je srpski član BiH Predsjedništva. On je sugovornike, kako tvrdi, upozorio i na opasnost od novog migrantskog vala s prostora zapadnog Balkana ako ostane 'bez europske perspektive' koji bi onda potencijalno napustio veliki broj ljudi od 20 milijuna koliko ih trenutačno tu živi.

Predsjedatelj BiH Predsjedništva izrazio je očekivanje kako će vlasti BiH uskoro ispuniti i poslati Upitnik Europska komisije te nakon toga dobiti status kandidata za članstvo, što bi po njemu bio značajan iskorak. Kako su naveli u priopćenju iz Predsjedništva BiH, predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da aktualna situacija u Europskoj uniji pomiče središte pozornosti, ali da europska perspektiva ostaje najpouzdanije sredstvo za očuvanje stabilnosti.

Predsjednik Polјske Duda rekao je da se Polјska zauzima za regiju zapadnog Balkana i očuvanje mira, kao i izgradnju odnosa između svih naroda. Polјski predsjednik je podsjetio da je ova zemlјa u BiH prisutna s 24 vojnika u sklopu misije EUFOR-a, te da podupire napredak BiH k Europskoj uniji i NATO-u, ali ukoliko za to postoje spremnost i volјa svih naroda u BiH.