zahtjev za ispravkom

iTVZ: Nije točno da se favorizira naša tvrtka, uvjeti natječaja su u cijelosti usklađeni sa Zakonom o javnoj nabavi

16.05.2022 u 16:13

Bionic
Reading

Na članak pod naslovom 'U nizu natječaja za obnovu favorizira se jedna tvrtka? Njezinom direktoru priznaje se golem broj referenci', objavljen na tportalu 10. travnja 2022. reagirali su, zahtjevom za objavom ispravka, Marijan Župan i društvo iTVZ d.o.o.

Reagiranje na članak pod naslovom 'U nizu natječaja za obnovu favorizira se jedna tvrtka? Njezinom direktoru priznaje se golem broj referenci' donosimo u nastavku:

'Netočna je informacija "sumnja se kako uvjeti niza natječaja dijela procesa obnove nakon potresa, a koje provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, favoriziraju jednu tvrtku - iTVZ d.o.o."

Točna informacija je da ne postoji takva sumnja jer takvi uvjeti natječaja predstavljaju odraz zahtjeva za najvišom kategorijom stručnjaka za provedbu tehničko - financijske kontrole, kao najsloženijeg posla u obnovi, koji uvjeti su propisani Zakonom o obnovi i Programom mjera, te su kao takvi u cijelosti usklađeni sa Zakonom o javnoj nabavi.

Netočna je informacija da se "priznajući njihovu direktoru Marijanu Županu, golem broj referenci, izbacuju se iz igre ostale tvrtke i eliminira se tržišna utakmica".

Potpuna informacija je da se zakonodavac prilikom donošenja Zakona o obnovi i Programa mjera nije ni vodio interesom tržišne utakmice, nego primarno javnim interesom kvalitete stručnjaka za najsloženije poslove u obnovi potresom razrušenih područja, pa do eliminacije tržišne utakmice svakako nije došlo uvjetima natječaja spomenutim u tekstu. S tim u vezi je sasvim netočna i informacija da bi takva eliminacija tržišne utakmice "počela davno prije obnove" jer činjenica sudjelovanja naših stranaka u poslijeratnoj obnovi ni na koji način ne stoji u vezi s obnovom poslije tada nepredvidivog potresa.

Nepotpuna je informacija da je "Na nedavnom natječaju za nabavu usluga tehničko-financijske kontrole projekta organizirane obnove u potresu oštećenih obiteljskih kuća u vlasništvu RH Središnji državni ured odredio je da cijena nosi 30% bodova, a iskustvo stručnjaka 70%, pri čemu se boduje broj objekata koje je stručnjak odradio".

Potpuna i ispravna informacija je da, kao što je gore rečeno, takvi uvjeti natječaja predstavljaju odraz zahtjeva za najvišom kategorijom stručnjaka za provedbu tehničko - financijske kontrole, kao najsloženijeg posla u obnovi, koji uvjeti su propisani Zakonom o obnovi i Programom mjera, a ne namjere pogodovanja, kako se sugerira u tekstu.

Jednako je tako netočan navod da je "potvrđena primjedba jednog od sudionika kako će takav kriterij, u slučaju pojave nekog s nevjerojatno velikim brojem referenci, učiniti natječaj smiješnim", jer niti jedan od sudionika nije izrazio prigovor na uvjete nabave niti je tražio izmjene dokumentacije o nabavi makar je svaki gospodarski subjekt u postupku javne nabave ima pravo zatražiti pojašnjenje odnosno izmjenu dokumentacije pa je očito da takva primjedba nije nigdje potvrđena, kao što se netočno navodi u tekstu.

S tim u vezi, također je netočna informacija da bi "s obzirom na ogroman broj referenci, bilo tko drugi morao ponuditi izuzetno nisku ponudu, koja je neisplativa i koja bi bila ocijenjena dampinškom i odbačena. Dakle, opcije druge osim iTVZ-a u ovakvim natječajima nema, i da netko ima 30.000 referenci, a nema", jer sudionici natječaja imaju pravo na prigovore na uvjete nabave i traženje izmjene dokumentacije o nabavi, što nitko dosad nije tražio, očito imajući u vidu gore opisani sadržaj Zakona o obnovi i Programa mjera', piše u zahtjevu za ispravkom Marijana Župana i društva iTVZ d.o.o.