rasprava u saboru

Zakon o obnovi nije baš impresionirao oporbu: 'Ne očekujete da vam plješćemo!'

15.02.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u srijedu da je novi zakon o obnovi korak naprijed ali da on sam neće biti dovoljan za uspjeh obnove, upozorivši na nedostatak izvođača.

Zakon predstavlja korak naprijed i mi ćemo ga podržati zbog ljudi kojima je pomoć potrebna, no puno važnije pitanje je kako će se osigurati da se zakonska rješenja provedu u praksi odnosno tko će graditi, kazao je Grbin tijekom rasprave.

"Zakon samo po sebi neće biti dovoljan”, poručio je Grbin upozorivši na deficit izvođača ali i kadrova u javnoj službi te pravnih znanja korisnika.

I Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra ) pita tko će sve obnavljati i graditi. "Novca ima koliko hoćete no nema tko raditi, a građevinski materijal je otišao u nebo”, kazala je.

Benčić: Honorirati tvrtke za sudjelovanje u obnovi

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) iznijela je konkretan prijedlog kako privući građevinski sektor da radi na obnovi. Kaže osim ukidanja popisivanja cijena u organiziranoj obnovi trebalo bi honorirati tvrtke koje su sudjelovale u obnovi na način da na drugim velikim državnim natječajima i projektima dobivaju dodatne bodove.

Ponovila je kako sve što su govorili prije dvije godine se sada nalazi u prijedlogu zakona, centralizacija procesa u jednoj instituciji, jačanje samoobnove i drugo.

Za rješavanje deficita građevinske struke Dragan Jeckov (Klub SDSS-a ) predložila je da se razmisli o uključivanju kapaciteta Ministarstva gospodarstva, Hrvatske obrtničke komore , Hrvatske gospodarske komore i diplomacije kako bi se imao širok spektar međunarodnih izvođača.

Da će novi zakon ubrzati procese skeptičan je i Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta). Pozdravlja administrativno rasterećenje i jednostavniju proceduru ali izražava sumnju da će javna uprava biti u stanju brzo reagirati i dovesti do pomaka. „Mi smo hiper regulirana zemlja s mnoštvo propisa koji ne služe ničemu”, kazao je.

Optimističan nije ni Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrati) koji kaže da nije impresioniran novim zakonom. Iskustvo koje imamo vezano za obnovu pokazuje da Vlada nema viziju, strategiju ni političke volje, rekao je.

  • +28
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Selak Raspudić: Utvrditi odgovornost za propuste u gradnji oštećenih zgrada

Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) kazala je da je ljudima u kontejnerima dosta slušati o procedurama i izrazila nadu da će novi ministar Branko Bačić biti uspješniji od svojih prethodnika.

"Ne očekujete da vam plješćemo što ste iz četvrtog puta predložili neka rješenja”, poručila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) vladajućima i pozvala ih da utvrde odgovornost za propuste u gradnji zgrada koje su oštećene u potresu.

Selak Raspudić očekuje da će se i novi zakon u budućnosti trebati mijenjati jer je nejasan i nedorečen. "Minimum koji dugujemo građanima Hrvatske su jasni propisi, procjena dosadašnje štete i kontrolni mehanizmi jer obnova će koštati 85 tisuća kuna po zaposlenom stanovniku Hrvatske”, zaključila je zastupnica.

HDZ-ov Nikola Mažar izrazio je žaljenje što je oporba temi koja je nadstranačka pristupila, kako je ocijenio, paušalno, "kao da ne shvaćaju intenciju zakona  ili ih ne zanima" .   

HDZ  se ne srami donositi izmjene zakona koliko god puta bilo potrebno ako je to u interesu građana i za njihov boljitak, poručio je Mažar oporbi.