uzor- britanci i španjolci

Italija privlači bogate strance jedinstvenim godišnjim porezom od 100.000 eura

09.03.2017 u 14:15

Bionic
Reading

Italija je uvela jedinstveni porez za bogate strance kako bi konkurirala sličnim inicijativama u Velikoj Britaniji i Španjolskoj, koje uspješno privlače brojne bogate nogometaše i zabavljače. Tako će svi stranci koji kao mjesto boravka za potrebe oporezivanja dohodaka ostvarenih bilo gdje u svijetu odaberu Italiju ubuduće plaćati 100.000 eura poreza godišnje

Za tu poreznu pogodnost kvalificirat će se fizičke osobe koje su živjele u inozemstvu najmanje devet od prethodnih 10 godina i imaju dovoljno visoke prihode da im 100.000 eura godišnje bude prihvatljiv iznos poreznih obveza.

Ako odluče u Italiji prijaviti i bliske članove obitelji, iznos će se povećavati za dodatnih 25.000 eura po osobi.

Fizičke osobe imaju status talijanskog rezidenta za porezne svrhe ako u zemlji borave više od pola godine. Prema talijanskom poreznom zakonu, jedinstvena porezna obveza za strance moći će se obnavljati svake godine, kroz najviše 15 godina.

Očekuje se da će taj potez, predložen u proračunu za ovu godinu, u kratkom roku privući u Italiju najmanje tisuću ljudi, pišu talijanski mediji.

Italija tim potezom iz temelja mijenja dosadašnju poreznu politiku budući da su, primjerice, 2007. godine, porezne vlasti tužile sunarodnjaka Valentina Rossija, svjetskog motociklističkog prvaka, zbog neplaćenog poreza i odbacile njegovo opravdanje da mu je glavno mjesto boravka London. Rossi je na kraju 2008. godine platio 19 milijuna eura kako bi podmirio porezni dug.