ZA SVJETSKU ELITU

Italija prodaje petogodišnju dozvolu boravka za pola milijuna eura

03.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Italija je odlučila izdavati petogodišnje dozvole boravka svima koji su spremni investirati pola milijuna eura u neku talijansku tvrtku u razvoju (startup), što svima iz svijeta koji su duboka džepa omogućava dobivanje državljanstva Europske unije. Uzor im je Malta, koja 2014. uvela mogućnost kupnje malteške putovnice i od tada tako zaradila više od 300 milijuna eura

Kako bi pokušala smanjiti ogroman talijanski javni dug, tamošnja je vlada odlučila za velike iznose omogućiti ljudima izvan Europske unije kupnju dozvole boravka u Italiji. Viza za investitore može se dobiti ako imate pola milijuna eura za investiranje u neki talijanski startup, ili pak ako kupite talijanske vladine obveznice za dva milijuna eura. Možete potrošiti i milijun eura za kupnju dionica neke talijanske kompanije, a isti iznos možete donirati u dobrotvorne svrhe i - petogodišnja dozvola boravka u Italiji (a time i cijeloj Europskoj uniji) je vaša.

Bogati investitori dobivaju i poreznu olakšicu da godišnje plate zaokruženi iznos od 100 tisuća eura, što je mnogo manje nego da moraju plaćati važeće talijanske poreze.


Tu je mjeru talijanska vlada osmislila u suradnji s tvrtkom Henley & Partners, koji se inače bave konzultiranjem vlada u pokretanju tzv. programa residence-for cash. 'To je međusobno koristan odnos. Ponudom većeg izbora za bogate i talentirane pojedince Italija će osigurati prijeko potrebne investicije', poručio je Christian Kälin iz Henley & Partners za portal Politico. Talijanska vlada poručuje kako ovom mjerom želi privući ljudski kapital, naročito kad je riječ o Milanu, 'koji postaje sve atraktivnije financijsko središte'.

Italija nije u ovom potezu usamljena u Europskoj uniji, jer polovina članica ima slične programe. Najpoznatiji je onaj na Malti, koja je od 2014. zaradila 310 milijuna eura prodajući putovnice EU-a bogatima diljem svijeta.