novi problemi

Italija nastoji spriječiti štrajkove sindikata koji traže šire mjere protiv Covida

24.03.2020 u 21:29

Bionic
Reading

Talijanska vlada u utorak se sastaje s predstavnicima sindikata u nastojanju da spriječi štrajkove kojima prijete sindikati tražeći prekid gospodarskih aktivnosti u više djelatnosti i bolje sigurnosne mjere za radnike koji moraju raditi tijekom pandemije Covida-19.

U Lombardiji, talijanskoj regiji najteže pogođenoj pandemijom u kojoj je umrlo više 6800 ljudi, štrajkove su najavili radnici u inženjerstvu te kemijskoj, tekstilnoj, papirnoj i tiskarskoj industriji.

Radnici na benzinskim postajama su također najavili da će početi zatvarati postaje na auto-cestama od srijede navečer jer je postalo nemoguće jamčiti sigurnost i nastaviti poslovati.

U nedjelju je vlada naredila zatvaranje tvrtki koje nisu nužne za funkcioniranje društva u krizi do najmanje 3. travnja, ali je rekla da drugi u strateškim sektorima, od banaka do prehrambene industrije, trebaju nastaviti raditi.

No najveći talijanski sindikati CGIL, CISL i UIL su rekli da vlada nije u potpunosti u obzir uzela njihove zabrinutosti te da su uključene mnoge djelatnosti koje nisu ključne.

"Zdravlje i sigurnost ljudi imaju prioritete pred svim drugim zahtjevima", poručili su.

Kako bi postigli dogovor, čelnici sindikata trebaju u utorak navečer održati video-konferenciju s ministrom industrije Stefanom Patuanellijem i ministrom financija Robertom Gualtierijem.

Premijer Giuseppe Conte je rekao da vlada radi na nalaženju rješenja koje bi omogućilo ključnim gospodarskim sektorima da nastave raditi ali da radnici ostanu sigurni.

"Nadam se da u ovom trenutku neće biti štrajkova, zemlja si to ne može dopustiti", rekao je.