puno nepoznanica

Talijani zabrinuti: Koronavirus je u Italiji možda duže nego što se misli, umire više ljudi nego u Kini, događa se nešto čudno, možda je mutirao

23.03.2020 u 17:45

Bionic
Reading

Kako se pandemija koroanovirusom rapidno širi Europom i SAD-om, pojavljuje se i niz tumačenja koja nanovo propituju je li se COVID-19, prvi put pojavio baš na datum kad je to službeno objavljeno u Kini, odnosno nije li se možda i ranije proširio izvan granica Kine?

Ugledni talijanski istraživač i farmakolog dr. Giuseppe Remuzzi, koji je direktor "Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri" u Milanu te koautor opsežne studije o strukturi i kretanjima bolesti COVID-19 u znanstvenom časopisu The Lancet, u razgovoru za američki nacionalni medijski servis NPR dao još jedno moguće objašnjenje cirkuliranja virusa, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dr. Giuseppe Remuzzi, koji je inače iz Bergama, grada najteže pogođenog umiranjem od bolesti COVID-19, u intervjuu američkom mediju izjavio je kako je dobio saznanja od liječnika opće obiteljske medicine u regiji Lombardija da se sjećaju slučajeva vrlo neobične pneumonije (upale pluća), posebno teških posebno kod starijih ljudi, još iz prosinca, pa čak i studenoga prošle godine.

'To znači da je virus možda cirkulirao, barem u talijanskoj sjevernoj regiji Lombardiji i prije nego što smo bili svjesni da se ova epidemija događa u Kini', rekao je dr. Remuzzi za NPR. Kaže da je bilo nemoguće boriti se protiv nečega za što niste znali da postoji.

Iako je dr. Remuzzi ovom izjavom izvorno komentirao posve drugačije novinarsko pitanje - zašto je Italija djelovala znatno kasnije na pojavu Covida-19 nego što se očekivalo, NPR je njegove riječi izdvojio i objavio u na svom službenom Twitter računu, jer se mogu odnositi i na podrijetlo koronavirusa.

I Kineska CCTV istu je procjenu dr. Remuzzija istaknula u naslovu svog izvještaja.

Pitanje je intrigantno i zbog toga što do dana današnjega ne znamo tko je bio „nulti pacijent" u svijetu koji je proširio zarazu koronavirusom u Kini.

Prve analize pokazivale su, kako se koronavirus prvi put počeo prenositi s čovjeka na čovjeka na tržnici morskih plodova u kineskom gradu Wuhanu. Tvrdilo se kako je prvi zaraženi pacijent pokazao simptome bolesti 8. prosinca te da se radilo starijem muškarcu koji je živio nedaleko od tržnice s morskom hranom i bolovao od Alzheimerove bolesti.

Kasnije su istraživanja genoma pokazala kako je prvi oboljeli od bolesti COVID-19 virus dobio 1. prosinca 2019. godine, odnosno mnogo ranije nego što je bolesna osoba došla u dodir s tržnicom morske hrane.

Znanstvenici ne isključuju mogućnost da virus nije nastao na tržnici u Wuhanu nego da je na nju došao odnekud, nakon čega je buknula zaraza na tržnici.

Ono što sada znamo je da je virus prešao na ljude sa životinje – odnosno prirodnim putem ali još uvijek ne znamo gdje se i kada taj prijenos dogodilo prvi put. Istraživanja su također jasno pokazala da virus nije proizveden u laboratoriju.

Ako se koronavirus doista u talijanskoj Lombardiji širio još u prosincu, kako sumnjaju talijanski liječnici, to bi moglo dodatno objasniti i tvrdokornost epidemije te veliku smrtnost koju je COVID-19 prouzročio upravo u ovoj regiji.

Talijane je posebno zabrinula i najnovija izjava Marije Rite Gismondo direktorice Laboratorija za kliničku mikrobiologiju i dijagnostiku biohitnih slučajeva bolnice Sacco u Milanu koja je referalni centar Covida-19 za Lombardiju

'U Lombardiji postoji nešto što ne shvaćamo. Mrtvih ima više nego u Kini, i umiru u mnogo kraćem vremenu. Događa se nešto čudno. Možda je virus mutirao - zabrinuto je rekla je Gismondo.

Italija Bergamo koronavirus Izvor: EPA / Autor: FOTOGRAMMA