MRAČNE ANALIZE

'Italija je blokirana, nastradat će cijela Europa!'

26.02.2013 u 11:20

Bionic
Reading

Nakon što su objavljeni rezultati talijanskih parlamentarnih izbora, koji obećavaju teško sastavljanje funkcionalne vlade, europski mediji predviđaju još veći kaos u Europi, a Italiju opisuju kao 'blokiranu republiku'

Čini se da europske političke i medijske elite nemaju prema nikome toliko zazora kao prema bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju; u odnosu na njega je i grčki ultraljevičar Alexis Tsipras rado viđen gost i političar s kojim je moguće postići dogovor. O tome svjedoče redom negativne reakcije i zabrinute analize koje su nakon objave talijanskih izbornih rezultata objavili relevantni europski mediji. S obzirom na to da je Berlusconijeva lista osvojila 29,18 posto glasova za donji dom parlamenta - dok je nominalni pobjednik umjereni ljevičar Pier Luigi Bersani sa 29,55 posto, no u senatu nema potrebnu većinu – europski komentatori predviđaju još veći kaos u Italiji od onog uobičajenog.

Njemački Der Spiegel piše da je Italija 'blokirana republika' te da je 'formiranje vlade neizvjesno'. 'Izborni savez okupljen oko Silvija Berlusconija možda neće ostati dugo zajedno, što ne znači da on neće uspjeti izazvati mnogo štete, koju će osjetiti i Europa', piše Der Spiegel koji ističe i izborni debakl 'nedavnog spasitelja Italije, profesora ekonomije Marija Montija'. Njemu Talijani ipak nisu mogli oprostiti 'povećanje poreza, smanjenu kupovnu moć i dramatičan niz poslovnih bankrota'.

Frankfurter Allgemeine Zeitung pak piše da se 'Italija nalazi u delikatnom položaju' te ističe da je izborna kampanja Bersanija mogla biti bolja, jer je 'često bio u defanzivi', naročito zahvaljujući radikalnim istupima komičara Beppa Grilla, čija je stranka danas treća politička snaga u Italiji. Bečki Der Standard zato u prvi plan stavlja odnose Rima i Bruxellesa, odnosno Europske centralne banke, za koju piše da 'bez nje Italija ne može preživjeti'. ECB u svom portfoliju ima i 102 milijarde eura talijanskih državnih obveznica, pa se predviđa da 'nova vlada neće imati izbora nego nastaviti Montijev reformski kurs'.

Madridski El Pais pak napominje mnoge ekonomske sličnosti između Italije i Španjolske te najavljuje kako Talijane sada još više očekuje socijalna kriza kakva je već pogodila Španjolsku. Londonski Guardian kao ključnu posljedicu neodlučenih izbornih rezultata u Italiji ističe veliki pad na financijskim tržištima, koji bi mogao biti najava povratka krize eura na velika vrata. 'U Bruxellesu su šokirani rezultatima talijanskih izbora', konstatira Guardian i predviđa da će najveća žrtva nemogućnosti formiranja stabilne vlade biti zajednička europska valuta euro. 'Najveći je gubitnik izbora trijezni profesor Monti', zaključuje Guardian.