NEVJEROJATAN SKOK

Istraživanje sarajevskog Kriznog stožera: Britanski soj munjevito se širi i pogađa mlađe osobe

13.03.2021 u 23:03

Bionic
Reading

Istraživanje Kriznog stožera Ministarstva zdravstva u Sarajevu na čelu s prof. dr. Lejlom Pojskić utvrđivalo je distribuciju novih visokorizičnih sojeva virusa. Testirano je 180 Covid pozitivnih pacijenata u razdoblju od 20. prosinca 2020. do 10. ožujka 2021. godine, podijeljenih u tri podskupine

U prvoj podgrupi (prosinac – siječanj) distribucija britanskog soja iznosila je 25 posto. U drugoj podgrupi (1. veljače do 15. veljače) 55 posto, a u trećoj (15. veljače do 10. ožujka) čak 86 posto.

Ovaj trend u korelaciji je s porastom broja novozaraženih i ozbiljnošću kliničke slike. Britanski soj inficira podjednako žene i muškarce. Prosječna starost zaraženih je 46 godina za britanski soj, za razliku od 56-godišnjaka za raniji soj virusa.

Zaključak je da je izuzetno povećana izloženost populacije britanskom i njemu sličnim sojevima koji ima sposobnost bržeg i efikasnijeg vezivanja za receptore na stanicama u ljudskom organizmu. To izaziva brže širenje i ozbiljnije simptome, prenosi Klix.ba.

Sarajevske ulice tijekom subote bile su prilično puste u odnosu na protekle mjesece kada je sve bilo otvoreno. Županijski krizni stožer u subotu je preporučio starijima od 65 godina da smanje kretanje na minimum te da izbjegavaju korištenje javnog prijevoza.

  • +4
Koronavirus u BiH Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Širenju simptoma doprinijele su propusne granice Sarajevske županije, otvorenost za turizam i nepridržavanje epidemioloških mjera. Prema jutrošnjim podacima u toj županiji bilo je 696 novozaraženih, preminulo je 16 osoba, a u dvije bolničke ustanove trenutno se od Covida liječi 451 osoba.

U Sarajevskoj županiji aktivno je više od 4339 slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji je gotovo 5900 osoba.

Zbog veoma loše epidemiološke slike uveden je djelomični lockdown od petka navečer do ponedjeljka ujutro, a odnosi se na zabranu rada ugostiteljskih objekata, tržnih centara i drugih uslužnih djelatnosti.

Građani se pozivaju na maksimalan oprez i poštivanje svih naloženih mjera i preporuka poput izbjegavanja većih okupljanja, smanjenog kretanja, manjeg broja kontakata, držanja fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i unutra i vani.