'SITNI INTERESI'

SDP: Na pismo čelnika pet zemalja EU nadopisano Plenkovićevo ime i potpis

13.03.2021 u 19:47

Bionic
Reading

Nakon što je šest čelnika država članica Europske unije poslalo pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, iz SDP-a kritiziraju premijera Andreja Plenkovića zbog nedovoljnog truda oko pravedne raspodjele cjepiva svim državama članicama EU-a. U međuvremenu, slovenska Vlada potvrdila je na Twitteru da se hrvatski premijer naknadno pridružio petorici europskih državnika u pismu čelnicima EU-a

Objavu SDP-a prenosimo u cijelosti:

'Europski i hrvatski mediji danas su objavili vijest kako su čelnici pet zemalja Europske unije pozvali čelnike Unije na razgovor o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa. Svjedoci smo kako u obranu hrvatskih interesa glasno i odrješito staje Sebastian Kurz, austrijski kancelar, dok se domaća javnost s pravom pita gdje je nestao premijer Andrej Plenković. On se vjerojatno izgubio negdje po briselskim hodnicima u strahu za svoju buduću karijeru, ne usuđujući se suprotstaviti apsolutno nikome.

Austrijski kancelar je upozorio na nejednakost, uzimajući kao primjer Hrvatsku koja dobiva manje cjepiva od drugih zemalja članica. No, hrvatski premijer ga u tome, potpuno neočekivano, nije podržao. Poručio je kako “Hrvatska nije zakinuta” i tako stao u obranu klike iz Bruxellesa, valjda zaboravljajući da on (još) nije predsjednik Europske komisije, već predsjednik hrvatske Vlade, i da treba brinuti za hrvatske interese, a račune polagati hrvatskim građanima.

  • +8
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nakon jutrošnje konferenciji u Zaboku, na kojoj se predsjednik SDP-a Peđa Grbin zapitao zašto hrvatski premijer, koji zadnjih dana revno pohodi Bruxelles, šuti i ne reagira na veliku nepravdu prema Hrvatskoj, Banski dvori šalju medijima identično pismo koje su čelnici pet zemalja Europske unije poslali Bruxellesu, na njega dopisujući ime Andreja Plenkovića i njegov potpis.

>>> [DOKUMENT] Plenković u zanimljivim okolnostima supotpisao pismo europskih lidera čelnicima EU-a; traži se hitan sastanak

Nije li sramotno da javnost uporno mora podsjećati Andreja Plenkovića koji je njegov posao i da je glavna zadaća Vlade briga o hrvatskim građanima i njihovim interesima? Zar naša Vlada doista nije u stanju sama osmisliti i poduzeti nešto čime će pomoći ljudima ove zemlje, već uvijek moramo biti na začelju i slijediti druge? Sitni političko-ulizivački interesi jednog pojedinca ne smiju biti iznad prava naših sugrađana na cjepivo, prava na zdravlje. Prava na život!', poručili su večeras iz SDP-a.