OSVETA VUKELIĆEVOJ DESNOJ RUCI

Istraga o Registru vodi do državnog tajnika MORH-a?

20.04.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Čini se da će istraga oko objavljivanja Registra branitelja ipak stati u Karlovcu. Kako piše Nacional, Registar koji je još 2006. podijeljen na jednom seminaru, najvjerojatnije je objavljen iz osvete zbog preustroja karlovačkog Ureda za obranu

Prema pisanju Nacionala, koji se poziva na izvore bliske Saboru, Martin Barić, djelatnik Centra 112 u Karlovcu prošli je tjedan pao na poligrafskom ispitivanju kada su ga upitali je li povezan s objavom Registra. Naime, na hard disku Barićeva privatnog laptopa istražitelji su pronašli strukturirane baze koja se koristila za izradu registra. Identični podaci pronađeni su navodno i na kompjutoru kojim se koristi Enes Felić, bivši djelatnik karlovačkog Ureda za obranu.

Felić i Barić do podataka su, čini se, došli vrlo lako. Naime, podaci su se nalazili na CD-u koji je kao službeni dokument s oznakom tajnosti u 23 primjeraka podijeljen na jednom seminaru u Dubrovniku 2006. Tada su te CD-ove dobili svi načelnici Uprava za obranu u Hrvatskoj. Sam seminar, kako doznaje Nacional, organizirao je državni tajnik MORH-a Željko Goršić, a podatke na CD-u podijelio Nenad Smolčec, ravnatelj službe za uspravljanje ljudskim resursima i čovjek formalno podređen Goršiću. Sam Goršić, s druge strane, slovi kao osoba od najvećeg povjerenja ministra obrane Branka Vukelića.

Prema spekulacijama, motivi za objavljivanje registra mogli bi biti osvetnički. Naime, dosta je nezadovoljnih preustrojem karlovačkog Ureda za obranu gdje je veći broj ljudi otpušten, a i problematični su ljudski odnosi. Za njih Enes Felić krivi upravo Goršića.