EUROPSKI SUD:

Istospolni parovi su obitelj!

23.07.2010 u 12:09

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava jučer je donio odluku u slučaju P. B. i J. S. protiv Austrije. Sud je zaključio da je Austrija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije osigurala pravo na zdravstveno osiguranje istospolnim parovima koje je bilo dostupno izvanbračnim heteroseksualnim parovima

Europski sud je još jednom potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Konvenciji, ističe se u prioćenju udruga Kontra i Iskorak.

Sud je odlučio većinom od pet glasova prema dva da je Austrija prekršila članak 14. (zabrana diskriminacije) u stjecaju s člankom 8. (pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života) u razdoblju do kolovoza 2006. godine kada je osiguranje bilo dostupno samo heteroseksualnim izvanbračnim partnerima.

Kontra i Iskorak podsjećaju da je ovo druga presuda Europskog suda za ljudska prava koja se tiče istospolnih parova i sud je ponovo potvrdio da 'istospolni parovi koji žive u stabilnim vezama ulaze u pojam obiteljskog života, jednako kao i izvanbračni heteroseksualni parovi'.

Europski sud napravio je tu povijesnu interpretaciju Konvencije o ljudskim pravima prije samo mjesec dana, kada je donio presudu u slučaju Schalk i Kopf protiv Austrije.

U svjetlu presuda Europskog suda za ljudska prava pozivamo nadležne institucije da ukinu diskriminaciju istospolnih parova u hrvatskom zakonodavstvu.

Pravo na zdravstveno osiguranje po partneru/-ici je samo jedno od brojnih prava koja su uskraćena istospolnim parovima u Republici Hrvatskoj, naglašavaju Kontra i Iskorak i traže da se ta diskriminacija ukine, kako hrvatski građani i građanke koji žive u istospolnim zajednicama ne bi bili prisiljeni tražiti pravdu pred europskim institucijama.