nekadašnji ponos istre

Istarski političari o slučaju Uljanik: Dokaže li im se krivnja, krivci moraju odgovarati

18.07.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Istarski župan Boris Miletić izjavio je u utorak, komentirajući novu istragu protiv devetero okrivljenika, redom nekadašnjih članova uprave i Nadzornog odbora Uljanika zbog sumnje u niz dodatnih malverzacija, da "dokaže li se krivnja, krivci trebaju snositi odgovornost".

„Svi dobro znamo što je Uljanik predstavljao za istarsko gospodarstvo (...), zato se trebaju rasvijetliti okolnosti koje su dovele do propasti brodogradilišta", rekao je Miletić za Hinu i dodao da, ukoliko se dokaže krivnja, krivci trebaju snositi odgovornost.

Podsjetio je da je Grad Pula svojedobno kompenzirao dugovanja Uljanika u iznosu od 65 milijuna kuna i time osigurao nastavak proizvodnje, čime je "jasno pokazao koliko mu je brodogradnja značila". "Budući da su istražne radnje i sudski postupci u tijeku već duži niz godina, više od toga nisam u mogućnosti komentirati", poručio je Miletić.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli smatra da su trojica prvookrivljenih isplaćivali bonuse na temelju internih pravila koja su, prema tužiteljstvu, osmislili sami članovi uprave, a odobrili ih ostali okrivljenici, članovi tadašnjeg Uljanikova nadzornog odbora. Ciljevi koje je uprava trebala ispuniti, smatra tužiteljstvo, bili su toliko lako ostvarivi da nije bilo opravdano za njih isplaćivati bonuse.

 Prema tužiteljima, uprava je za ostvarivanje prava na bonus trebala sklopiti određeni broj ugovora, što je ona i činila, ali je na kraju kompletna Uljanikova grupacija oštećena za više od 5,8 milijardi kuna ili oko 770 milijuna eura budući da su se sklapali ugovori o gradnji brodova po, kako sumnja tužiteljstvo, cijenama ispod proizvodnih, a pritom je novac koji bi od naručitelja dobili avansom bio korišten za podmirenje prethodnih dugova umjesto za gradnju novih brodova.

Zoričić: Bahato i bezobrazno

"Bahato i bezobrazno. Ispostavi li se da je taj bahatluk točan, naravno da očekujem kazne", ističe pulsko gradonačelnik Filip Zoričić. 

Nada se kako će "ovaj proces biti i opomena svima koji se bahato ponašaju prema ljudima i da nikome više neće nešto slično pasti napamet".

"Dok su ljudi skupljali boce da prežive, oni su si isplaćivali bonuse", konstatirao je Zoričić. 

 Smatra da prostor Uljanika treba većim dijelom biti u službi grada, otvoren i jednim dijelom nastaviti malu brodogradnju. Time ćemo i kao grad dobiti novu dimenziju, izjavio je.

Paus: Država je kao najveći suvlasnik šutke gledala "brod koji tone"

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus smatra kako je "tragična propast Uljanika koji je hranio brojne istarske obitelji rezultat prije svega kombinacije loših poslovnih odluka, vjerojatno i kriminalnih radnji te nedovoljne brige vlasnika".

"Država je kao najveći suvlasnik Uljanika šutke gledala "brod koji tone", a rezultat je da danas imamo nerealnih 17 ugovora o gradnji brodova, 4,6 milijuna kuna isplaćenih bonusa i ukupnu štetu od gotovo šest milijardi kuna. Nekadašnji ponos Istre danas je još jedan u nizu tužnih primjera lošeg upravljanja državnom imovinom i korupcije za što najveću cijenu plaća mali čovjek", poručio je Paus. 

SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović istaknula je da,  ukoliko nitko ne odgovara za financijsko uništavanje poduzeća koje je izgradilo Pulu i Istru, dalo im svoj gospodarski i socio-kulturni doprinos, stvaralo radna mjesta i generiralo nova znanja, onda Hrvatska nije pravna država".