NEMA ZAINTERESIRANIH

Propao i drugi krug prodaje Uljanika. Očekuje se objava još niže cijene

08.05.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Dražba za Uljanik Brodogradnju 1856, najavljena za ponedjeljak, ipak se neće održati je nema zainteresiranih kupaca. a u ime prodavatelja, stečajni upravitelj Loris Rak najavio je skorašnje održavanje Skupštine vjerovnika kada će se odlučiti za koliko će se sniziti cijena u trećem krugu prodaje

Ujedno, Rak je najavio da će se ponovno kontaktirati češki CE Industries, koji su jedini ranije iskazali interes za kupnju po cijeni od tadašnjih 155 milijuna kuna te im očito ne odgovara danas traženih 156 milijuna kuna, plativih u eurima.

'Nažalost, trenutno nema zainteresiranih kupaca, premda raspolažem informacijom da interesa ipak ima. Očito plaćamo cijenu otezanja prodaje, imali smo krajem prošle godine ponudu češkog partnera za tadašnjih 155 milijuna kuna, no previše se čekalo', izjavio je za Hinu direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić. Dodao je kako ne ulazi u dio posla koji se tiče prodaje jer, kako je rekao 'on nije niti kupac niti prodavatelj'.

Voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac rekao je kako je razočaran takvim epilogom, jer je očekivao da će se ovih dana riješiti pitanje prodaje ove tvrtke.

'Na Skupštini vjerovnika ukazivao sam na mogućnost da bi milijun kuna više moglo stvoriti problem te kako je neozbiljno poigravati se s potencijalnim kupcem i dignuti cijenu za milijun kuna. No, netko očito nije razmišljao tako daleko. Nažalost, potencijalni češki investitor nije sudjelovao u dražbi, a koji je razlog tomu ne znam, možda postoje razgovori koji se vode s Vladom, a da mi to ne znamo', istaknuo je Cerovac.

Po njegovim riječima, da je pulsko brodogradilište uz sebe imao političare kao što je to imao riječko brodogradilište 3. maj, iza kojeg su stali županijski i gradski političari, vjerojatno ne bi bilo ugašeno, a kamoli to doživljavalo.

  • +4
Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

'Političari u Istri nisu stali uz Uljanik'

'No, političari u Istri su stali uz turizam, a ne uz Uljanik, niti sada u obranu 500 radnih mjesta te dugovanja i potraživanja 2.300 radnika. Što je tu je, nadam se da će potencijalni češki investitor biti zainteresira pod novim uvjetima, no zasigurno trenutna situacija stvara znatne probleme u poslovanju tvrtke', zaključio je Boris Cerovac, dodavši kako je "zbog nekih Uljanik Brodogradilište danas u lošijoj situaciji nego u listopadu prošle godine". 

Inače, početna cijena Uljanika kreće od 20,73 milijuna eura, što je 75 posto od procijenjene vrijednosti, a prvotni prijedlog početne cijene intervencijom predstavnice države je uvećan. Naime, stečajni upravitelj Rak predložio je da se 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji licitira uz početnu cijenu od 20,57 milijuna eura odnosno 155 milijuna kuna, koju je početkom godine ponudila češka grupa CE Industries i koja još uvijek ostaju na toj ponudi. 

'Prihvatili smo prijedlog stečajnog upravitelja da se ide u javnu dražbu s time da se država usuglasila s predloženim, ali je zatražila izmjenu utvrđenja početne cijene ispod koje se ne bi moglo prodati. Obrazložili smo da bi to bilo 75 posto procijenjene vrijednosti tako da se utvrđuje početni iznos od 20,7 milijuna eura ili 156,2 milijuna kuna', rekla je nakon nedavno održane skupštine vjerovnika zamjenica županijskog državnog odvjetnika Nevenka Kovčalija.

Dodala je kako je država predložila, a stečajni upravitelj prihvatio, da su zainteresirani gospodarski subjekti dužni uz dokumentaciju priložiti izjavu da će se zadržati brodograđevna djelatnost. 

U Skupštini vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju država ima prevladavajuću ulogu. Još u ljeto prošle godine odlučeno je da će se 54,77 posto udjela u Uljaniku prodavati kroz javni poziv, za početnu cijenu ne manju od 208,3 milijuna kuna. 

Potom je u rujnu lani stečajni upravitelj Loris Rak govorio da ima interesa kod potencijalnih domaćih i inozemnih ulagača. Bilo je sve pripremljeno da se krene u raspis natječaja, a onda je sve stalo zbog ponude češke grupe CE Industries, koja je nudila obvezujuću ponudu od 155 milijuna kuna i još najmanje 75 milijuna kuna dodatnog kapitala da bi se pokrilo nastale gubitke i stabilizirao poslovanje Uljanika 1856.

No, Skupština vjerovnika odlučila je u siječnju da će se budući vlasnik tog brodogradilišta potražiti putem međunarodnog natječaja, kako bi se uključili i drugi zainteresirani ulagači. Javni poziv za prikupljanje ponuda objavljen je 25. siječnja.