protiv bjesnoće

Ispuštat će se 'kolačići' s cjepivom za lisice; vlasnici pasa oprez

14.06.2024 u 21:18

Bionic
Reading

Više od milijun mamaca u obliku slatkiša za životnje izbacivat će se iz avioni sljedećih osam dana nad Hrvatskom. Mamci su zapravo cjepivo protiv bjesnoće, namijenjeni lisicama

S gotovo dva milijuna doza oralne vakcinacije trebala bi se procijepiti cijela populacija, od oko 30 tisuća preostalih lisica u Hrvatskoj, protiv bjesnoće. Mamci koji u sebi sadrže cjepivo polagat će se iz aviona po čitavoj Hrvatskoj. Kolačić s cjepivom izbacuje se na svakih 90 metara. Riječ je o dugogodišnjem programu koji se provodi s ciljem iskorjenjivanja bjesnoće odnosno za održavanje statusa zemlje slobodne od bjesnoće kojega smo stekli 2021. godine.

'Jedina područja gdje se ne polažu su jadranski otoci jer tamo nikada nije zabilježena bjesnoća. Sama akcija traje 10-ak dana, ovisi o vremenskim uvjetima i tome mogu li avioni distribuirat mamke ili ne. Provodi se dvaput godišnje, u proljeće i u jesen', pojasnila je Ivana Lochman Janković iz službe za zdravlje životinja pri Ministarstvu poljoprivrede za N1.

Cijelu akciju nadgleda Veterinarski institut.

'Četiri vrste uzoraka dobivamo, čeljust, zube i prisutnost oksitetraciklina, to je antibiotik koji se nalazi u mamku, to je marker kojim mi možemo vidjeti je li životinja uopće pojela taj mamac. Problematična pojava ne, zadnji put je bjesnoća zabilježena 2014. godine, što se tiče urbane ona nije od 1964. bila zabilježena u Hrvatskoj', rekla je dr. med. vet. Andrea Jungić s Veterinarskog instituta u Zagrebu.

Vlasnike pasa upozorava se da narednih 30-ak dana u šetnji šumom, pripaze.

'Ako bi se desilo da nekome kućni ljubimac, odnosno pas dođe u dodir s takvim mamkom uvijek naglašavamo da on nije cijepljen protiv bjesnoće jer to nije cjepivo namijenjeno cijepljenju pasa, a ako se desi da pojede 2,3 ili više mamaka da se jave svom veterinaru, kako bi se eventualni probavni problemi spriječili', savjetuje Lochman Janković.