KRIZA SAVIJESTI

Ispovijest Jobbikovca: Od okorjelog antisemita do praktičnog Židova

06.11.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Csanád Szegedi je čovjek koji misli ono što on kaže. Sve do prije godinu dana je govorio da su 'Židovi i Romi bili kuga u mađarskom društvu'. Ključna figura mađarske krajnje desničarske stranke Jobbik bio je upravo Szegedi, koji je značajno pridonio njenom uspjehu, nadmašivši čak i čelnika stranke Gábora Vona u popularnosti. No prije godinu dana Szegedi je otkrio da je porijeklom – Židov. Povukao se iz javnosti, odbijao davati intervjue i usmjerio se na potragu za svojim identitetom, piše njemački Die Welt

Sada zna tko je. On je Mađar i Židov. Subotom ide u sinagogu, uči hebrejski i proučava Talmud. Pokušava se pridržavati 613 zapovijedi koje mu nalaže njegova vjera.

'Ne uspijevam uvijek', priznaje Szegedi. 'Pogotovo kada je u pitanju košer hrana. Svinjetina i salame igraju važnu ulogu u mađarskoj kuhinji. No kao i sa svim stvarima, privikavanju na novi identitet treba vremena.'

Szegedi nije zaboravio tko je bio prije. On je bio čovjek koji je ustao u parlamentu i kazao: 'Ovaj prijedlog proračuna izgleda kao da ga je napisao Shimon Peres.' On je mislio da je cilj proračuna bio da se novac od običnih Mađara izlije u džepove Židova. Optužio je 'židovske intelektualce' da omalovažavaju svetu krunu svetog Stjepana, simbol mađarskog naroda, piše Die Welt.

'Bio sam netko tko je izazivao bol kod ljudi', kaže on. 'Moj govor mržnje o Židovima i Romima utjecao je na djecu koja nisu učinila ništa loše. Oni su možda bili vrlo talentirani, možda su bili u stanju napraviti nešto od sebe, ali sam im ja pomogao da blokiraju svoj put.' Ali njegove rasističke optužbe bile su ono što su mnogi Mađari htjeli čuti, piše Die Welt. Stranački suparnici postali su ljubomorni na Szegedijevu popularnosti i tražili su nešto da ocrne njegovu reputaciju. Tada su otkrili njegovo židovsko porijeklo.

Polovica Szegedjeve obitelji umrla je u Auschwitzu. Djed i baka s majčine strane upoznali su se i oženili nakon što su oboje preživjeli nacističke logore, a nekoliko godina kasnije odlučili su odustati od svoje židovske vjere. Njegova baka nikada nije govorila o tome. Njegov djed ispričao je svojoj kćeri Katalini, Szegedijevoj majci, o svom porijeklu, iako je svojoj supruzi dao obećanje da ga nikada neće spomenuti.

'Počnete mrziti, a onda mržnja postane sama sebi svrha', kaže Szegedi. 'Prvo bismo razgovarali o kriminalu Roma, potom o antisemitizmu. Onda smo počeli mrziti Rumunje i Slovake... Na kraju završite mrzeći cijeli svijet. Mrzio sam sve ljude, jer nisu zadovoljavali jedan ili drugi od mojih kriterija.'

No kada je otkriveno njegovo židovsko porijeklo, Szegedi je postao veliki problem za svoju stranku. Sjeća se kako mu je jedan kolega kazao da bi bilo najbolje da ga se upuca odmah. 'Onda bi bio ponovno rođen kao čisti Mađar', dodao je Szegedijev kolega. Drugi mu je predložio da objavi javnu ispriku.

'Tada sam pomislio, čekaj malo, ja bih se trebao ispričati zbog činjenice da je moja obitelj umrla u Auschwitzu?' kazao je Szegedi.

Csanad Szegedi


Napustio je stranku i osigurao si mjesto u Europskom parlamentu kao nezavisni kandidat. Zatim je počeo istraživati svoje korijene. Pričao je sa svojom obitelji i s rabinima Slomon Kovesom i Baruchom Oberlanderom.

'Bili smo suočeni s dilemom', kaže Oberlander, 'hoćemo li i prihvatiti ovog čovjeka. Tada sam došao do zaključka da nam židovski zakon zabranjuje da ga odbacimo, jer je Židov i žali zbog onoga što je učinio'.

'Csanád je bio slomljen čovjek. Imao je tri izbora: samoubojstvo, samozavaravanje ili skok u nepoznato', dodaje Koves.

U sklopu potrage za vlastitim identitetom on je odletio u Izrael s rabinom Oberlanderom, gdje su obišli Yad Vashem i Zid plača. On je uvijek bio vjernik, iako je bio kalvinist prije. Sada se molio židovskom bogu da mu da znak. Njegov otac, patriot, u zemlji u kojoj su patriotizam i židovstvo suprotnost, pokušao je odvratiti sina od namjere da istraži svoju židovsku pozadinu.

Miklós Szegedi je čekao transplantaciju bubrega već nekoliko godina, a iste večeri kada je njegov sin molio za znak, Miklós je dobio telefonski poziv da mu je pronađen donor, piše Die Welt. Priča pokazuje kako je svjetonazor Csanáda Szegedija evoluirao.

'Mogu nastaviti živjeti svoje konzervativne stavove kao Židov', kaže on. 'Ja još uvijek vjerujem u Boga. Za mene je obitelj uvijek sveta', dodao je Szegedi.

Szegedi je sada shvatio da ne mora birati između toga da bude Židov ili Mađar. Njegovo istraživanje židovskog identiteta također se pokazalo kao neka vrsta oslobađanja od oca. Naime, Miklós Szegedi imao je jak utjecaj na sinov život i oblikovanje njegovih bivših antisemitskih stavova.
'Sada možemo govoriti puno slobodnije', kaže Szegedi.

Za rabina Kovesa Szegedijevo iskustvo pokazuje 'koliko je štetno uskratiti si svoj identitet. Uvijek osjećate da nešto nedostaje, pokušavate to nadoknaditi, a ono ima štetan učinak'.