VULKANSKI IZLAZ IZ KRIZE

Island se diže iz pepela, EU mu sve nepoželjniji

Erupcija vulkana na Islandu (7)

Erupcija vulkana na Islandu (7)

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Vulkanska zemlja koja je u europskoj ekonomiji participirala tek svojim pepelom u posljednjih nekoliko godina napokon izlazi iz duboke recesije. Ponovno na financijskom tržištu, prodali su milijun dolara obveznica. No, kako se nazire sunce na horizontu, tako je sve više glasova treba li im uopće Europska unija

Nakon što je u zadnje vrijeme zabavljao medijsku javnost bilo katastrofičnim bilo satiričnim pričama Island naposljetku stiže na naslovnice u nešto ljepšem izdanju. Nije dakle riječ o erupcijama vulkana, niti o zakonskom prijedlogu da se cigarete ubuduće mogu kupovati samo na liječnički recept. Radi se o konačnom izlasku iz recesije koja je skršila islandski bankovni sektor. Zemlja je neki dan prodala milijardu dolara državnih obveznica na financijskom tržištu, centralna banka je stabilizirala valutu, ograničila inflaciju i smanjila kamatnu stopu s vrtoglavih 18 na 4,25posto.

Kako prenosi Wall Street Journal, čelnik središnje islandske banke Sedlabanki, Mar Gudmundsson, pohvalio se kako ponovno postaju samostalni te mogu olabaviti kontrolu kapitala. 'Prodaja državnih obveznica je signal međunarodnoj zajednici - više nismo u valutnoj krizi i vraćamo se!', ispalio je entuzijastično prvi blagajnik Islanda na konferenciji ekonomista na jugu Francuske.

Nije sve još tako bajno. Nezaposlenost je još uvijek na 7,8 posto za razliku od dva posto, što je bio slučaj prije krize. Drugo, zauzdavanje inflacije ne ide brzinom koju su priželjkivali i premda je strategija središnje banke veća štedljivost, a ne poticanje domaće potrošnje, rizik da islandska valuta postane preskupa je minimalna, nastavlja Gudmundsson.

Ključno pitanje koje se otvara nije toliko financijske koliko političke naravi. Naime, kako Island postaje jači, sve je kolebljiviji u pristupanju Europskoj uniji, posebice eurozoni. Perspektiva uvođenja eura zbog grčke je krize sve bljeđa ili kako se nedvosmisleno izrazio Gudmundsson: 'Monetarna unija zahtijeva puno veću ekonomsku integraciju, zajedničku fiskalnu politiku i zajednički okvir financijske stabilnosti. Ekonomska i monetarna unija moraju se poklapati.'

No, da, svi su generali poslije bitke. Island bi dao ruku u vatru pred godinu-dvije da su mogli biti dio eurozone i osladiti se fondom za stabilnost iz kojeg je iscijeđeno na stotine milijardi eura za pomoć problematičnim članicama Unije. Sada pak hodaju na prstima i pomalo bahato isporučuju izjave da postoje greške u načinu na koji je oblikovana Europska unija i eurozona.

Gospodarska stabilizacija nacije od 320.000 ljudi će, k tome, zaoštriti ključni konflikt u pristupnim pregovorima – ribarstvo, djelatnost koja najviše puni islandski proračun. Islanđani ne žele prepustiti svoje teritorijalne vode dalekoj briselskoj administraciji i menadžmentu koji vodi premalo brige o očuvanju ribljeg fonda. Posebice su ponosni na činjenicu što je ribarstvo na Islandu iz godine u godinu sve profitabilnije bez ikakvih državnih subvencija.

S druge strane, nitko ih ne sili na EU integracije. Mogu slobodno ostati doma pecati, pušiti na recept i sami se baktati sa svojim minusima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi